Iako je pandemija koronavirusa postala prošlost za veći dio svjetske populacije, dezinformacije o vakcinama su i dalje prisutne, mahom na društvenim mrežama i marginalnim portalima. 

Jedna od posljednjih je: 

“Island zabranjuje mRNA vakcine protiv Kovida dok broj iznenadnih smrti raste” (1,2,3,4)

Na Islandu nije evidentiran porast iznenadnih smrtnih slučajeva, niti je ta zemlja zabranila vakcine protiv kovida. 

Na zvaničnom veb sajtu Direkcije za zdravlje Islanda nema obavještenja da je vakcinacija protiv kovida ukinuta, već naprotiv. Posljednja dostupna informacija na vebsajtu te institucije upućuje da je i dalje moguće vakcinisati se protiv kovida. 

“Sada kada je većina ljudi vakcinisana i/ ili je imala kovid virus, rizik od ozbiljne infekcije među zdravom djecom i odraslima je niža nego što je to bio slučaj 2020-2021. Kao rezultat toga, fokus je preusmjeren na vakcinaciju onih koji su najviše u riziku od ozbiljne bolesti i / ili imaju smanjenu sposobnost da odgovore na vakcinaciju”. 

Glavni epidemiolog u Centru za zdravstvenu sigurnost i kontrolu zaraznih bolesti na Islandu, Gudrun Aspelund, demantovao je navode o ukidanju kovid vakcina u toj državi. 

“Island nije zabranio vakcine protiv kovida, a nije ni zabilježen iznenadni porast smrtnih slučajeva. Kovid-19 vakcine se preporučuju i daju osobama koje pripadaju određenim visoko-rizičnim grupama, ali bez neposrednih planova za vakcinaciju cjelokupnog stanovništva”, rekao je Aspelund u izjavi za Rojters. 

Aspelund je dodatno naveo da je tokom ove jeseni i zime preporučena vakcinacija osobama starijim od 60 godina, kao i onima ugroženog zdravstvenog stanja, djeci starijoj od 5 godina, te zdravstvenim radnicima. 

U kontekstu ove informacije, važno je navesti i da je Island smanjio kupovinu vakcina kako bi se smanjio otpad. 

“Doza vakcina protiv kovida ne nedostaje i ukoliko određene grupe zahtijevaju vakcinaciju, to je izvodljivo”, pojasnio je glavni epidemiolog u Centru za zdravstvenu sigurnost i kontrolu zaraznih bolesti na Islandu. 

Sličnim tvrdnjama su se bavili i svjetski fakt-čekeri Rojtersa i USA Today, ukazujući u analizama na netačne informacije koje se dijele. 

Dakle, niti ima dokaza da je na Islandu zabilježen iznenadni porast smrtnih slučajeva, niti je u toj državi zabranjena vakcinacija mRNA vakcinama protiv kovida, kako se tvrdi u objavama. 

Objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article