Načelnik generalštaba vojske Češke, Karel Rehka, govorio je na jednoj konferenciji sredinom decembra. Dohvatio se rata u Ukrajini, a usput je govorio i o Rusiji. U međuvremenu je objavljena vijest da je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio sportistima iz Rusije i Bjelorusije da nastupaju na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, ali da neće moći da nastupaju pod obilježjima svojih država.  

Te dvije informacije dovele su Češku u središte manipulativnih tvrdnji na društvenim mrežama. Na jednoj Fejsbuk stranici, poznatoj po širenju dezinformacija, pojavila se objava u kojoj se kaže: 

Češka dopušta mogućnost rata s,Rusijom… 
To je izjavio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga,Karel Řehka.. 
Ranije je Češka predložila verziju uniforme za sportaše iz Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama 2024,u Parizu… 

Šta su činjenice? 

Karel Rehka nije tačno rekao da “Češka dopušta mogućnost rata s Rusijom”, ali jeste izjavio:  

“Rat sa Rusijom nije nezamisliv, iako ocjenjujemo da je u ovom trenutku malo vjerovatan.” 

U drugoj polovini objave navodi se da je Češka pedložila verziju uniformi za ruske i bjeloruske sportiste, što je propraćeno fotografijama modela obučenih u robu koja na sebi očigledno ima tragove krvi.

U pitanju su fotografije nastale uz pomoć vještačke inteligencije.  

Na češkom portalu Reflex, objavljen je tekst pod naslovom: “Olimpijski komitet dozvolio je Rusima i Bjelorusima da učestvuju. Slažemo se kada budu nosili ovu krvavu kolekciju”. U članku se navodi:

“Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji programa Midjourney, dizajnirali smo olimpijsku kolekciju za „neutralne olimpijske sportiste“ iz Rusije i Bjelorusije. Slažemo se da dođu na igre ako budu nosili nešto slično. Pogledajte galeriju i javite nam u komentarima da li se slažete sa učešćem sportista.” 

Iako može djelovati brutalno ili morbidno, članak sa Reflex-a očigledno predstavlja stav, za koji je obrazloženo da je pomognut AI alatima. To nije pojašnjeno u spornoj objavi. Pritom, ne može se  govoriti da je zvanično država Češka predložila krvave uniforme, kako se takođe insinuira u objavi.  

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article