Izmišljena izjava obišla region: Putin nije rekao da će podržati Iran ako ga SAD napadnu 

195

Napad koji je Iran pokrenuo na Izrael sredinom aprila sa preko 300 projektila i dronova, predstavlja prekretnicu u rivalstvu te dvije zemlje, a u danima nakon toga uslijedile su brojne reakcije međunarodne zajednice. 

Oštre reakcije su, bar sudeći po medijskim natpisima, stigle i iz Rusije. 

“Putin: Rusija će podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo” 

Ovu vijest objavili su brojni domaći i regionalni mediji. Među njima su: Vijesti online, Kodex.me i PV Informer, Face TV Sarajevo, Buka, BN portal, Cazin.net, Princip.news, Poskok.info, Press media BiH, Dnvijesti.com, Insajder.inMagazinplus.eu, Grude.com, Trebinjelive.info, BL portal, Noviglas.info, Depo.ba, Herc.info, Centralnews.live, Nezavisne novine, Srpskacafe.com, , Vijesti365.com, Etto.ba, Zenit.ba, Glas Srpske, Republika.rs, Dnevni avaz.  

Navodnu izjavu Putna su podijelili i korisnici društvenih mreža. (1, 2, 3, 4) 

Portal Vijesti u svom tekstu kao izvor ove informacije navodi Financial Express. 

Na vebsajtu Financial Express, digitalnog izdanja indijskih novina koje se prioritetno bave finansijskim i biznis temama, zaista je objavljen isti paragraf na engleskom 14. aprila, gdje se navodi da je Putin odlučan da podrži Iran ukoliko bude napadnut od strane SAD-a. Međutim, u tom tekstu nije naveden izvor informacija. Putinova izjava da će podržati Iran ukoliko SAD napadne iransku teritoriju dijelila se i u drugim medijima, poput Times of India

Međutim, činjenica je da nema pouzdanih dokaza ili kredibilnih medijskih objava koje potvrđuju da je Putin izjavio nešto slično. 

Prije svega Putinova izjava koja je predmet ove analize je podijeljena tri dana prije njegovih zvaničnih javnih komentara o napadu. 

Ruska vlada oglasila se istog dana kada se dogodio napad, navodeći u saopštenju da je veoma zabrinuta zbog iranskih udara na Izrael, pozivajući sve strane na uzdržanost. 

„Izražavamo našu izuzetnu zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova o iranskim napadima. 

Putin se takođe, 16. aprila, oglasio povodom napada Irana na Izrael, međutim bez osvrta na potencijalno miješanje SAD-a u konflikt na Bliskom istoku. 

“Predsjednik Rusije je pozvao na prekid vatre „sve strane“ na Bliskom istoku, da „pokažu razumnu uzdržanost i spriječe novu rundu konfrontacije bremenitu katastrofalnim posljedicama za cijeli region“, navodeno je u saopštenju Kremlja. 

Faktčekerski portal USA Today kontaktirao je nekoliko stručnjaka koji su ukazali da je riječ o izmišljenoj izjavi. 

 „Ukratko, Putin to nikada nije rekao“, rekla je Nikol Grajevski, saradnica Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir koja istražuje Rusiju i Iran.  

“Obavještajni tim u kompaniji Nisos, firmi koja prati dezinformacije na mreži, takođe nije pronašao dokaze koji bi podržali tu tvrdnju”, piše u tekstu pomenutog portala. 

Do istih zaključaka došli su i fakt-čekeri  PolitiFact-a i Logically facts
 
Takođe, na zvaničnim internet stranicama predsjednika Rusije i ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije nije moguće pronaći izjavu da će Rusija podržati Iran u slučaju da situacija eskalira i SAD napadnu Iran.  

Medijske objave koje su bile predmet ove analize ocjenjujemo sa ocjenom lažna vijest. 
Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 15.5.2024.

Portal Dnevni Avaz objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Press media BiH objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article