Još jedan snimak koji ne dokazuje postojanje “kemtrejlsa”  

99

Jedna od učestalih teorija zavjere „kemtrejls“- o navodnom trovanju ljudi iz vazduha uz pomoć aviona koji iza sebe ostavljaju bijele tragove u kojim se nalaze otrovne supstance i dalje ne prestaje da se širi društvenim mrežama. 

Zanimljivo je zapravo kako teoretičari zavjere uspijevaju da pronađu nove “dokaze” za svoje često sulude tvrdnje koje se u potpunosti kose sa naučnim objašnjenjima. 

Upravo takav dokaz je i snimak koji je objavljen na Fejsbuku (arhivirano ovdje) na kojem je prikazan  aviona koji iza sebe ostavlja bijeli trag koji u jednom trenutku nestaje uz opis: 

 „ Opa…… Odjednom stade ” kondenzna magla…”. 

Objavu prate brojni komentari u kojima se ukazuje na navodno trovanje ljudi. 

Objašnjenje ove pojave je naravno drugačije i što je najvažnije – utemeljeno na činjenicama. 

Kako nastaju bijeli tragovi iza aviona na nebu? 

Kondenzacioni trag ili trag pare formira se kada se vodena para nastala sagorijevanjem goriva u motorima aviona kondenzuje na česticama čađi ili aerosolima sumpora u izduvnim gasovima aviona. Kako avioni lete veoma visoko, čak preko 9000 m, vazduh na toj visini je veoma hladan i kreće se od -40 stepeni celzijusa, pa čak i do -57 na visini od 12 000 m. 
 
Na takvoj hladnoći, za nekoliko sekundi vodena para iz motora se smrzne oko čestica izduvnih gasova, koje avion ostavlja iza sebe, što formira dugačak oblak u obliku pruge. Njegovo trajanje zavisi od vlažnosti okoline, pa ako je vazduh oko aviona suv, oblak kondenzacionog traga nestaće čim se obrazuje. Međutim, ako je vazduh oko mlaznjaka koji leti na velikoj visini prilično vlažan, iza aviona će ostajati sve duži rep, koji se nekada pruža sa jednog na drugi kraj neba.   

Američki Centar za naučnu edukaciju (CNE)  pojašnjava da ovi tragovi mogu postati oblaci cirusa koje je napravio čovjek.  

“Trake traju duže kada je u vazduhu veća količina vode, kada sva voda u oblacima ispari, trag nestaje. Postoje tri vrste tragova: kratkotrajni, uporni koji se ne šire i koji se stalno šire”, pojašnjava CNE. 

O ovoj pojavi detaljno  objašnjenje daje i portal Royal Aeronautical Society. koji između ostalog ukazuje i na sljedeće: 

“U slučaju kemtrejlsa, navodne hemikalije koje se obično pominju uključuju barijum, aluminijum, ljudsku plazmu, širenje infekcije COVID-19 ili nedobrovoljne vakcine, sa navodnom namjerom bilo čega od manipulacije vremenskim prilikama, kontrole stanovništva, širenja pandemije ili psihološkog uticaja mase”, navodi se u tekstu. 

Raskrinkavanje se ranije u brojnim tekstovima bavilo neistinitim opisima ove tvrdnje koja je nastala 90-tih godina prošlog vijeka. 

Zbog sve ova objava dobija ocjenu “ teorija zavjere”. 

 Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.  

In this article