Javne službe u Britaniji ne zabranjuju ženama da imaju djecu

709

Jedan od najčešćih načina kojima se pokušava diskreditovati zapadni svijet i njegove vrijednosti, jeste provlačenje teze da se promocijom homoseksualnosti uništava koncept porodice.

Jedan takav primjer antizapadne propagande ogleda se u Fejsbuk objavi u kojoj je navedeno da u Velikoj Britaniji dolazi do zabrane rađanja djece.

„U Velikoj Britaniji su oglasi javnih službi počeli da zabranjuju ženama da imaju djecu. „Prestanite da želite da imate djecu. Žene nisu mašine za oslobađanje djece““, stoji u postu kao opis fotografije na kojoj se vidi poster na kojem između ostalog piše „Prestanite imati djecu“ i „Žene nisu mašine za proizvodnju beba“.

Uprkos činjenici da poruke sa postera jasno propagiraju mišljenje da razmnožavanje i proširenje ljudske vrste nije dobra ideja, iza svega ne stoji država tj. javne službe, a nema dokaza ni da slika dolazi iz Velike Britanije.

Naime, „Stop having kids“ ime je antinatalističkog pokreta iz Sjedinjenih Američkih Država i, po dostupnim podacima, nema nikakve veze sa Vladom, naročito ne britanskom.

„Stop Having Кids priznaje da u svijetu postoji nesavjesna količina bespotrebne patnje, nepravde i smrti — pri čemu rođenje služi kao katalizator za sve. Кao rezultat toga, moralni je imperativ da nastojimo da spriječimo (ne putem prinude, pritiska ili sile) što više novih života. Naš cilj kao antinatalističkog i pokreta za izbor je da objavimo često zanemarenu i pogrešno protumačenu antinatalističku i vegantističku (ukrštanje antinatalizma i veganstva) filozofiju i stil života bez djece kroz višeslojni pristup. Ove taktike uključuju podsticanje zagovaranja (npr. domet, demonstracije i kačenje znakova), snabdjevanje ljudi obrazovnim resursima i materijalima , oglašavanje, kao i nuđenje poruka koje treba da koriste za inspirativni razgovor, kritičko razmišljanje, radoznalost, razmišljanje, validaciju, i pozitivne promene“, navodi se na sajtu organizacije u dijelu u kojem je objašnjeno ko su oni i kako funkcionišu.

Nakon što su se na bilbordima u američkom gradu Portlandu pojavile poruke organizacije „Stop having kids“, magazin „Wweek“ odlučio je da istraži cijelu priču.

„Portparolka „Stop Having Кids“ Ešli Ridl kaže da je grupa počela neformalno u Portlandu nekoliko mjeseci prije marta 2021. i da se identifikuje kao „kolektivni pokret za oslobođenje“. Na njenoj veb stranici platforma grupe je jasna: organizacija je „antinatalna“, što znači da je protiv svake ljudske reprodukcije“, objavio je američki magazin.

Bez obzira na činjenicu da je američko društvo prilično progresivno, agenda pomenutog antinatalističkog pokreta šokirala je mnoge. Ipak, tvrdnja da je riječ o oglasu javnih službi koje zabranjuju ženama da imaju djecu, u potpunosti je netačna.

Osim toga, nakon svih podataka postaje jasno da poruke ne stižu iz Velike Britanije.

Uzimajući u obzir navedeno, nedvosmisleno zaključujemo da su u Fejsbuk objavi podijeljene lažne tvrdnje. Zbog toga smo istu ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.