Zloupotreba starog snimka: Putuju li migranti kroz vrijeme?

656

U vremenu kada se koronavirus počeo širiti, ali i kasnije, kada je počeo rat u Ukrajini, za dezinformatore je možda najlakša i najčešća manipulacija bila upotreba starih fotografija i video snimaka i njihovo “uguravanje” u narative koji im odgovaraju. Tako smo nailazili na slučajeve gdje se sa njima digitalno manipulisalo, dok su neki snimci i fotografije putovali kroz vrijeme.   

Na jednom Fejsbuk profilu objavljen je video, na kome se vidi kolona ljudi, što prati kratak opis:

“25 hiljada migranata se približavaju Turskom gradu Edirne na putu ka Nemačkoj. Naši mediji o tome ne izveštavaju”.

U nastavku nema drugih informacija, već je na ekranu dostupan samo znak Orient, što je znak sirijske medijske grupe.

Pretražujući intenet, na portalu iz Letonije Zinas.tv3.lv došli smo do podatka da je video star čak šest godina.

U tekstu tog portala navodi se priča Helane koja je izbjegla iz Iraka i zatražila azil u Letoniji. U tekstu se dodaje da je teško preživjeti sa dva i po eura dnevno, koliko iznosi dodatak za izbjeglice, zbog čega je ta zemlja dobila kritike od Ombudsmana i Visokog komeserijata UN-a za izbjeglice.

Kada dođete do kraja teksta, možete vidjeti galeriju fotografija na kojima su Helana i njen sin, kao i ostale izbjeglice, što prati i snimak ekrana videa koji analiziramo na kojem je grupa ljudi.

Podsjećamo da je migrantska kriza počela 2015. godine kao jedna od posljedica uspona Islamske Države i pogoršanja odnosa između država Bliskog istoka.

Iz svega navedenog je više nego jasno da nije tačna tvrdnja iz Fejsbuk objave, da je riječ o migrantima koji se približavaju turskom gradu Edirne. Zbog toga, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.