Jesenji talas: Popovi, otrovi, izmišljeni neprijatelji i 5G

1065
jesenji-talas

Arhimandrit Srpske pravoslavne crkve Nikodim Bogosavljević poznat je po svojim javnim nastupima i „optimističnim“ predviđanjima haosa i gladi, a prije više od deceniju zavrijedio je pažnju javnosti kada je tvrdio da je „generalno tvorac crnogorske nacije đavo u suštini stvari“. Kako bi ostao aktuelan, pokrenuo je jesenji talas i u videu koji se dijeli Facebookom, Bogosavljević pokriva i teme u vezi sa pandemijom:

„Sve je mračno. Činjenica da nas truju grafen oksidom, teškim metalima, da ubacuju nano čestice u naše telo, mi smo već putujući računari, 5G mreža ne znam u kojoj je fazi kod nas, a ja mislim da mogu lako od septembra da odvrnu, puste tu 5G mrežu i da ovo ono što imamo prijemnike u sebi, da ti mikrotalasi reaguju i izazivaju i već izazivaju, vrtoglavice, curenje krvi na nos. Sledeća faza je glad i naredna faza biće bankrot svih valuta i uvođenje digitalne valute.“

Bogosavljević je u par rečenica sumirao dezinformacije koje se od početka pandemije, a naročito sa početkom vakcinacije, masovno plasiraju. Prva je da vakcine sadrže grafen oksid, kojeg, kao što smo više puta ponovili, nema u vakcinama protiv koronavirusa, ali ni u tabletama i hrani za djecu. Iz kompanije Pfizer su još ranije potvrdili da se grafen oksid se ne koristi u proizvodnji vakcine Pfizer-BioNTech protiv COVID-19. Takođe, kako se vidi i iz liste sastojaka, nijedna druga vakcina protiv COVID-19 koja se koristi, proizvođača ModernaJanssenAstraZenecaCanSinoSinovac i Sputnik V, ne sadrži grafen oksid. Dakle, nema ni govora o trovanju grafen oksidom, što Bogosavljević predstavlja kao činjenicu.

Jesenji talas Bogosavljevića samo je potvrdio da ni teorije o čipovima, prijemnicima i štetnosti 5G mreže nijesu nove. Iako pobijene više puta, dezinformatori ih i dalje plasiraju kao nepobitne činjenice. Stručnjaci su još ranije objasnili da su teorije koje povezuju 5G tehnologiju i vakcine neutemeljene. Podsjetićemo još jednom zašto su besmislene tvrdnje da 5G mreža ima ikakav uticaj na zdravlje, o čemu olako govori jedan sveštenik.

5G je posljednja tehnologija bežične komunikacije koja, od razvijanja 2019. godine, omogućava mnogo veće brzine interneta, kao i mogućnost da se brojni uređaji na malom prostoru „zakače“ na internet bez ikakvih problema. Mnogi, ipak, vjeruju da je 5G tehnologija makar odgovorna za onesvješćivanje ljudi. Prema objašnjenju Svjetske zdravstvene organizacije, nije primijećen nijedan negativni štetni uticaj bežične tehnologije na zdravlje građana. SZO, naime, radi procjenu zdravstvenog rizika od izlaganja radiofrekvencijama i koji uključuje 5G tehnologiju, a kako navode, do danas, i nakon mnogo sprovedenih istraživanja, nijedan štetan uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama.

I britanski Fullfact objavio je prije više od dvije godine da nema dokaza da 5G tehnologija može oštetiti imuni sistem. Agencija za javno zdravlje navodi da ne postoje ubjedljivi dokazi da izlaganje ispod  smjernica koje je dala Međunarodna komisije za smjernice o nejonizujućem zračenju može izazvati štetne uticaje na zdravlje. Ove smjernice idu i do 300GHz, dok će maksimum za 5G vjerovatno biti samo u desetinama GHz.

Jesenji talas dezinformacija koje Bogosavljević plasira dobija ocjenu – lažna vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article