grafen-oksid

Sa pojavom vakcina protiv koronavirusa pojavile su se informacije da one sadrže grafen oksid. Mnogi su tom jedinjenju pripisivali magnetna svojstva, pa smo tako mogli slušati i gledati kako ljudi za sebe “lijepe” metalne predmete.

Dezinformacije o koronavirusu i vakcinama su malo posustale u posljednje vrijeme, otkad je rat u Ukrajini preuzeo primat. Ali, i dalje se na društvenim mrežama mogu pronaći različite informacije, koje za cilj mogu imati samo jedno – izazvati paniku među ljudima. Naročito ako se govori o štetnim supstancama koje su, navodno, sadržane u tabletama ili dječijoj hrani.

U jednom postu na Fejsbuku, autor tvrdi:

O grafen oksidu smo već pisali. Pa da ponovimo:

Grafen oksid nastaje oksidacijom grafita, a kada se hemijski redukuje, može stvoriti grafen koji je opisan kao „najjači, najtanji i najprovodljiviji materijal na zemlji“. Grafen oksid je jedinjenje koje sadrži ugljenik, kiseonik i vodonik i koristi se kod senzora, u tekstilnoj industriji, pa i medicini. Jeftin je, lako dostupan i rastvorljiv u vodi, pa može biti odlično rješenje za pomoć pri apsorpciji ljekova.

Međutim, navodi iz ova dva videa su netačni. Tablete/kapsule i dječija hrana ne sadrže grafen oksid. Ali, sadrže gvožđe oksid, ili feri oksid, kako je još poznat.

Kako se navodi u analizi Istinomera:

Istom analizom bavio se i Rojters. U tekstu se kaže da je gvožđe oksid sredstvo za bojanje, da ima magnetna sredstva, da je njegova upotreba žestoko regulisana, te da ne postoje dokazi da je to jedinjenje opasno.

Portparol kompanije “Rekit Benkizer” proizvođač lijeka koji se pojavljuje u snimku – Nurofena, za Rojters kaže: “Boja sadrži gvožđe oksid, jedinjenje koje je široko rasprostranjeno u farmaceutskoj industriji i bezbjedno je za ljudsku upotrebu” i dodaje: “Boja ne sadrži grafen ili slične supstance”.

Hana Bečelor, iz Instituta za farmaciju i biomedicinske studije za Rojters ističe:

Tabelu, na kojoj se nalazi pod oznakom E172 i gdje se opisuje kao “prirodna boja”, moguće je pronaći na sajtu Safe Food.

Tu se još navodi da se E172 koristi za kolače, deserte, razne paštete…

Dakle, ono što se može pronaći u tabletama i bebi hrani je gvožđe oksid, a ne grafen oksid. Zbog toga ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article