Španska ministarka nije podržavala pedofiliju

756

Kada predstavnici vlasti govore o važnim temama za neku zajednicu, svaka riječ se odmjerava i važna je. Ako se izuzme i jedna jedina riječ, kontekst je drugačiji i dovoljan da prouzrokuje orkestrirani haos na društvenim mrežama.

Izjava španske ministarka za ravnopravnost Irene Monter o seksualnom obrazovanju je naišla na negativne komentare i osudu. Naime, na Fejsbuku (1, 2) je objavljen video njenog izlaganja o seksualnim pravima, uz komentar korisnika da Montero podržava pedofiliju:

“Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero: “Svi dečaci i devojčice imaju pravo na seks sa pedofilima i to vam se ne sviđa,” Ne verujem šta priča nakaza…

Bolesni Zapad u pohodu širenja svojih vrijednosti. Španska ministarka za različitost i rodnu ideologiju, Irene Montero: “Djeca imaju pravo na seksualne odnose sa kim žele.

Evropa ide u pakao. U stvari, već je stigla. Španski ministar za ravnopravnost osuđuje protivnike pedofilije: „Svi dečaci i devojčice imaju pravo na seks sa pedofilima i to vam se ne sviđa. Samo da priznaju ljudoždere..”.

Tokom videa koji traje 25 sekundi i koji je transkribovan na engleskom, Montero je izjavila:

 „..razgovor o seksualnom obrazovanju, na primjer, pravo je dječaka i djevojčica. Bez obzira iz kojih porodica dolaze. Zato što svi dječaci, djevočice i djeca ove države imaju pravo da upoznaju svoja sopstvena tijela. Imaju pravo da znaju da mogu da vole koga god žele ili da imaju seksualne odnose sa nekim sa kim to žele. Naravno, zasnovano na pristanku. Ovo su prava koja su im priznata. I to vam se ne sviđa“.

Na zvaničnom Jutjub kanalu Donjeg doma španskog parlamenta dostupan je kompletan snimak zasijedanaja Komisije za rodnu ravnopravnost koje je održano 21. septembra.

Montero, tokom 37 minuta izlaganja u parlamentu (na snimku od 01:35:40 do 02:13:03), rekla je da je “garantovanje prava da žene samostalno odlučuju o svom tijelu predstavlja fundametalnlu mjeru demokratije i da društva, kada žele da ograniče demokratiju i prava polovine populacije, odnosno žena, nastoje smanjiti ili im zabraniti reproduktivna ili seksualna prava”.

Snimak njenog izlaganja pokazuje da je govorila u kontekstu zakonskog rješenja o abortusu i da je istakla značaj revidiranog zakona koji štiti pravo žena na abortus, kao i njihova reproduktivna prava, a izjava od 25 sekundi je samo isječak tog izlaganja koji počinje od 1:56:40.

“To je razlog zbog kojeg Zakon o seksualnim i reproduktivnim pravima ne samo da garantuje efikasan pristup dobrovoljnom prekidu trudnoće, već i omogućava razgovor o seksualnom obrazovanju. Primerom, da (mladi) u ovoj zemlji imaju pravo da upoznaju sopstveno telo, da imaju pravo da znaju da odrasle osobe ne smeju da ih neprikladno dodiruju bez pristanka — jer je to oblik (seksualnog) nasilja. Imaju pravo da znaju da mogu da vole i imaju seksualne odnose sa kime oni žele, na osnovu, razume se, međusobnog pristanka. To su prava koja su (ovim zakonom) prepoznata, a koja se vama ne dopadaju. I u redu je reći otvoreno da vam se ne dopadaju. Vi ste pristalice društvenih modela koji nisu zasnovani na regulisanju prava, već na uspostavljanju autoritarnosti.

Međutim, ostatak izjave pokazuje da je video koji se dijeli na društvenim mrežama izvučen iz konteksta i da su izostavljene bitne informacije koje je Montero iznijela. Španska ministarka govori o mladima, starijim od 16 godina, kojima će prema novom zakonskom rješenju biti omogućeno pravo na prekid trudnoće bez pristanka roditelja. Prema članu 183 španskog Krivičnog zakonika, taj uzrast se smatra zakonskom starošću za pristanak na seksualne odnose.

„Većina devojaka od 16 i 17 godina koje se suočavaju sa dobrovoljnim prekidom trudnoće razgovara sa svojim roditeljima, rođacima, prijateljima i nastavnicima. Ali znate šta? Postoje devojke od 16 i 17 godina koje su seksualno zlostavljane od strane članova svojih porodica, istih onih koji ih potom teraju da nastave sa tom istom neželjenom trudnoćom. Verujem da država mora da poruči svim ženama — i onima od 16 i 17 godina — da im veruje, da ih poštuje njihove odluke i da im omogućava mehanizme uz pomoć kojih mogu da ostvare svoju seksualnu i reproduktivnu aktivnost. Šta je vaš predlog? Da idu u ilegalne klinike i rizikuju sopstvene živote? Kakav način da se brani nečiji život”.

Fakt čeking platforma Maldita.es takođe se bavila izjavom španske ministarke, a Ministarstvo za rodnu ravnopravnost je za njihov istraživački tim potvrdilo da je Montero ukazivala na šesnaestogodišnjake i sedamnaestogodišnjake, ne na „svu maloljetnu djecu.

Dakle, jasno je da je iz videa izuzet dio u kom ministarka za rodnu ravnopravnost govori o mladima starijim od 16 godina, a kojima bi zakon omogućio pravo na abortus i bez pristanka roditelja i da ne propagira pedofiliju i nezakonite seksualne odnose sa maloljetnicima ispod zakonski propisane starosne granice. Objave na Fejsbuku iz tog razloga osjeljujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.