Španska ministarka nije podržavala pedofiliju

551

Kada predstavnici vlasti govore o važnim temama za neku zajednicu, svaka riječ se odmjerava i važna je. Ako se izuzme i jedna jedina riječ, kontekst je drugačiji i dovoljan da prouzrokuje orkestrirani haos na društvenim mrežama.

Izjava španske ministarka za ravnopravnost Irene Monter o seksualnom obrazovanju je naišla na negativne komentare i osudu. Naime, na Fejsbuku (1, 2) je objavljen video njenog izlaganja o seksualnim pravima, uz komentar korisnika da Montero podržava pedofiliju:

Tokom videa koji traje 25 sekundi i koji je transkribovan na engleskom, Montero je izjavila:

 „..razgovor o seksualnom obrazovanju, na primjer, pravo je dječaka i djevojčica. Bez obzira iz kojih porodica dolaze. Zato što svi dječaci, djevočice i djeca ove države imaju pravo da upoznaju svoja sopstvena tijela. Imaju pravo da znaju da mogu da vole koga god žele ili da imaju seksualne odnose sa nekim sa kim to žele. Naravno, zasnovano na pristanku. Ovo su prava koja su im priznata. I to vam se ne sviđa“.

Na zvaničnom Jutjub kanalu Donjeg doma španskog parlamenta dostupan je kompletan snimak zasijedanaja Komisije za rodnu ravnopravnost koje je održano 21. septembra.

Snimak njenog izlaganja pokazuje da je govorila u kontekstu zakonskog rješenja o abortusu i da je istakla značaj revidiranog zakona koji štiti pravo žena na abortus, kao i njihova reproduktivna prava, a izjava od 25 sekundi je samo isječak tog izlaganja koji počinje od 1:56:40.

Međutim, ostatak izjave pokazuje da je video koji se dijeli na društvenim mrežama izvučen iz konteksta i da su izostavljene bitne informacije koje je Montero iznijela. Španska ministarka govori o mladima, starijim od 16 godina, kojima će prema novom zakonskom rješenju biti omogućeno pravo na prekid trudnoće bez pristanka roditelja. Prema članu 183 španskog Krivičnog zakonika, taj uzrast se smatra zakonskom starošću za pristanak na seksualne odnose.

Fakt čeking platforma Maldita.es takođe se bavila izjavom španske ministarke, a Ministarstvo za rodnu ravnopravnost je za njihov istraživački tim potvrdilo da je Montero ukazivala na šesnaestogodišnjake i sedamnaestogodišnjake, ne na „svu maloljetnu djecu.

Dakle, jasno je da je iz videa izuzet dio u kom ministarka za rodnu ravnopravnost govori o mladima starijim od 16 godina, a kojima bi zakon omogućio pravo na abortus i bez pristanka roditelja i da ne propagira pedofiliju i nezakonite seksualne odnose sa maloljetnicima ispod zakonski propisane starosne granice. Objave na Fejsbuku iz tog razloga osjeljujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.