Tolerancija a ne politika: Aktivisti iz Istanbula nijesu skandirali Kosovu

2104

EuroPrajd zakazan za septembar i prije svog održavanja bio je na meti dezinformacija, što zbog neizvjesnosti da li će šetnje uopšte biti, što zbog netrpeljivosti i govora mržnje koji prati ovakve događaje. Ipak, sve je kulminiralo na dan šetnje, kada su brojni mediji ovu šetnju za ljudska prava povezali sa političkim odnosima Srbije i Kosova.

Brojni učesnici iz Srbije, regiona i drugih evropskih zemalja su, uprkos prvobitnim zabranama i uz niz incidenata, prošetali ulicama Beograda.

Izvještavajući o ovom događaju Sputnik Srbija prenio je informaciju da su među učesnicima bili i kosovski Albanci koji su veličali Kosovo tokom događaja.

„Među učesnicima šetnje „Evroprajd 2022“ nalaze se i kosovski Albanci koji skandiraju parole posvećene takozvanoj „republici Kosovo“. Snimio ih je reporter Sputnjika na ulasku na stadion Tašmajdan. Na snimku se mogu videti i pripadnici privatnog obezbeđenja koji čuvaju učesnike šetnje“, navodi se u objavi.

Brojni regionalni mediji prenijeli su ovu informaciju i video sadržaj koji je inicijalno objavio Sputnik Srbija. Snimak skandiranja u kojem se čuje riječ “Kosovo” uz navođenje Sputnjika kao izvora i tvrdnje da se radi o Albancima prenijeli su Borba.me, Srbija Danas, Kosovo online, Nova srpska političa misao, Intermagazin.rs, Faktor magazin, Srbin info, Subotičke, Banja Luka 24.

Takođe, redakciji portala 24Sedam je ova informacija poslužila kao povod za objavljivanje homofobnog naslova i sadržaja:

„Bolesni pederi u centru Beograda veličaju tzv. državu Kosovo! Pogledajte na šta oni liče! (VIDEO).

Među učesnicima šetnje Evroprajd 2022 danas su bili i kosovski Albanci koji su skandirali parole posvećene takozvanoj “republici Kosovo“. Sramno ponašanje “gostiju” koji su učestvovali u zabranjenoj manfestaciji je udar na ceo srpski narod“.

Analizirajući video sadržaj i usporavanjem brzine istog, moguće je zaključiti da učesnik EuroPrajda zapravo na engleskom jeziku izgovara sljedeću rečenicu:

„Od Rožave do Kosova, transfeminizam (Rožava to Kosovo, transfeminism)

Naš istraživački tim došao je do informacije da je osoba sa snimka sa EuroPrajda zapravo Ozgur K., te da nije niti sa Kosova, niti iz Albanije već iz Istanbula, a da na video snimku izgovara datu rečenicu na engleskom.

“Ja samo govorim “Od Rožave do Kosova – transfeminizam”, na engleskom. Imali smo transparent na kojem je pisalo “Od Rožave do Kosova cvjetamo uz transfeminizam”. Rožava je distrikt u Kurdistanu, a Kosovo je, kao što znate, Kosovo. Transfeminiziam je feminizam koji uključuje trans osobe, što je za mene sinonim za mir i inkluzivnost. Transparent je značio mir za sva geografska područja, da se ujedinimo kroz intersekcionalizam i transfeminizam, da ne isključujemo ničije postojanje, za sve i za svakoga”, kaže Ozgur K. za Raskrinkavanje.

Dodatni dokaz koji demantuje tvrdnju da su kosovski Albanci uzvikivali parole posvećene Kosovu je i transparent sa porukom:

„Od Rožave do Kosova, cvetamo uz transfeminizam“.

Galerija fotografija sa EuroPrajda, među kojom je fotografije tog transparenta, dostupna je na Insajder.net.

Rožava je kurdsko ime za regiju Sirije u kojima Kurdi čine dominantnu većinu. Tokom 2016. godine proglašena je Demokratska Federacija Sjeverne Sirije – Rožava. Ovaj naziv se i dalje koristi za opisivanje šire autonomne regije zvanično poznato kao sjeverna i istočna Sirija.

Kako činjenice dokazuju da na snimku nisu kosovski Albanci i da skandiranje nema veze sa politikom i Kosovom, već nosi poruku prihvatanja i tolerancije, ovu medijsku objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 21.09.2022.

Portal Srbija Danas objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.