Lažna slika sa lažnog profila: Na Cetinju nijesu upućene uvredljive poruke Balaševiću

3056

Pored brojnih prednosti, društvene mreže sadrže i dosta negativnih strana. Jedna od njih je svakako činjenica da su one zloupotrijebljene na način što se na njima pravi veliki broj lažnih profila.

Motivi za to su različiti, a reklo bi se da je najčešći zloupotrebljavanje mreža za diskreditaciju određenih ličnosti.

Iako su u Crnoj Gori do sada mete uglavnom bili ljudi iz svijeta politike, na red su došli i crkveni velikodostojnici.

Naime, na fejsbuk profilu pod nazivom Mihailo Miraš Dedeić podijeljena je fotografija sa kružnog toka na ulasku u Cetinje, na kojoj imamo priliku da vidimo različite detalje koji jasno ukazuju da je u pitanju nevješto odrađena montaža.

Uočavamo zastavu Albanije, natpis Cetinje u bojama hrvatske šahovnice, natpise UÇK, Srbe na vrbe i ZDS, a tu je i uvrijedljiva poruka upućena preminulom srpskom kantautoru Đorđu Balaševiću.

„Moje Cetinje. Zimski transparent povodom uginuća našeg prijatelja Đorđa Balaševića. Nek mu je vječan džehenem“, opis je sa profila u čijoj biografiji je označeno da pripada Patrijarhu Crnogorske pravoslavne crkve.

Vratićemo se korak unazad i podsjetiti da je legendarni jugoslovenski i srpski kantautor Đorđe Balašević preminuo 19. februara 2021. godine.

Balaševićeva smrt pogodila je njegove obožavatelje širom Balkana, među kojima su i građani Crne Gore.

Upravo zbog toga, „panonskom mornaru“ crnogorci su odali počast u brojnim gradovima naše države, među kojima je i Cetinje. O tome svjedoči i natpis koji je 20. februara, dan nakon Balaševićeve smrti, grupa građana Prijestonice okačila na ulazu u grad.

„Najljepše pjesme pjevao si u našem gradu. Posljednji pozdrav panonskom mornaru“ – poručili su tada Cetinjani transparentom koji je istaknut, o čemu svjedoči objava Cetinjskog lista.

U ovom članku nailazimo na onu fotografiju koja je u fejsbuk postu podijeljena u drugačijem obliku, tj. očigledno fotošopirana jer se na njoj nalaze detalji kojih nema na originalnoj slici.

Ukratko, originalna slika ne sadrži zastavu Albanije, natpis Cetinje u bojama šahovnice, nacionalističke poruke(UÇK, Srbe na vrbe i ZDS), a ni uvrijedljive riječi upućene Balaševiću, kao što smo imali priliku da vidimo u objavi na fejsbuku.

O načinu na koji su se Cetinjani oprostili od Balaševića imali smo prilike da vidimo i na YouTube snimku u kojem su jasno vidljive poruke koje su tada upućene. Tadašnje slike iz crnogorske Prijestonice obišle su region.

Sa druge strane, adresa sa koje se želi uniziti taj događaj, kao i Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo je nesumnjivo lažan profil.

U samom linku fejsbuk profila https://www.facebook.com/aleksandar.draskovic.165 uočavamo ime Aleksandar Drašković, što nagovještava da se ne radi o zvaničnom nalogu poglavara CPC.

Ako je uopšte i bilo ikakve sumnje, nju je otklonio Vladika CPC Boris, koji je u svojoj tviter objavi skrenuo pažnju na lažni profil Mitropolita Mihaila.

Naime, on je kazao da se na Tviteru pojavio lažni profil Mitropolita CPC. Neposredno prije toga, na lažnom fejsbuk profilu koji nosi ime Mihailo Miraš Dedeić javnost je obavještena o navodnom oficijalnom profilu koji je Mihailo otvorio na Tviteru, što je upravo onaj profil na koji je Vladika CPC ukazao kao na lažan.

Na osnovu iznijetih činjenica možemo zaključiti da je sa lažnog fejsbuk profila Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila podijeljena slika koja je prethodno fotošopirana a koja između ostalog izaziva nacionalnu mržnju i vrijeđa preminulog Đorđa Balaševića.

Zbog svega ovoga fejsbuk post dobija ocjenu lažna vijest.

 Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.