Mamografija nije opasna, istraživanje manipulativno interpretirano 

459

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda dojki, najvažnija u ranom dijagnostikovanju raka dojke. 

Suprotno onome što znamo o mamografiji, koja se smatra i standardom u skriningu karcinoma, na društvenim mrežama postali su viralni nalazi jedne “šokantne studije”  (1, 2, 3, 4, 5, 6

“Mamografija je OPASNA 

Novo istraživanje objavljeno u JAMA Oncology otkriva da je mamografija odgovorna za nevjerojatnih 84 posto višu stopu smrti od raka dojke tijekom 20-godišnjeg razdoblja praćenja. Zbog vrlo visoke stope lažno pozitivnih rezultata koje proizvode, mamografije na kraju ubiju, čini se, mnogo više žena nego što bi inače umrlo od raka dojke da nikada nisu sudjelovale u mamografskom reketu”, piše između ostalog u objavama. 

Istraživanje koja se spominje u objavama zaista je objavljeno u naučnom časopisu Jama. 

Međutim, njegovi nalazi su netačno interpretirani. 

Prvenstveno, studija se uopšte nije bavila ispitivanjem uticaja mamografije na povećanje smrtnost od raka, niti se to tvrdi u istraživanju. 

Autori studije „Učestalost raka dojke nakon lažno pozitivnog rezultata mamografije” ispitivali su kolika je vjerovatnoća da se kod žena koje su imale lažno pozitivan rezultat mamografije kasnije dijagnostifikuje rak. Lažno pozitivan rezultat mamografije znači da je uočena određena promjena ili abnormalnost u tkivu dojke za koju se ispostavi da nije rak. U pitanju je relativno učestao nalaz. 

U studiji koja je proučavala dugoročne zdravstvene ishode žena koje su imale lažno pozitivan rezultat na mamografiji, navedeno je da su: 

„žene sa lažno pozitivnim rezultatom imale veću stopu smrtnosti (84 odsto) od raka dojke, u poređenju sa ženama bez lažnih rezultata”. 

Dakle, ne onima koje “nikada nijesu sudjelovale u mamografskom reketu”, već su istraživanjem obuhvaćene i žene koje su takođe bile izložene mamografiji, ali nisu nikada dobile lažno pozitivni nalaz. 

U zaključku studije je navedeno da programi nadzora mogu pomoći ženama prilikom dijagnostifikovanja raka. 

“Ova studija sugeriše da svijest o raku dojke treba dugoročno naglašavati kod žena s lažno pozitivnim nalazom mamografije; razvoj personalizovanih programa nadzora može biti od koristi za ove žene”. 

Mamografija ne ugrožava zdravlje 

Tačno je da prilikom pregleda dolazi do zračenja, međutim pacijentkine se izlažu malim dozama zračenja.  

Mamograf koristi rendgenske zrake kako bi se videla unutrašnjost dojke. Američko društvo za borbu protiv raka navodi da su mamografi bezbjedni i da se dojke izlažu  malim dozama zračenja. Takođe, ova organazacija navodi i da su „prednosti mamografije veće od svake potencijalne štete izlaganja zračenju“. 
 
Moderni uređaji koriste niske doze zračenja za skrining dojke. Pojednostavljeno, mamografski pregled podrazumijeva izloženost malim dozama zračenja koje je jednako dozi zračenja koju bi žena dobila iz prirodnog okruženja u periodu od otprilike sedam sedmica.  

Činjenica je da postoji minoran rizik od oštećenja zdravlja zbog izloženosti zračenju, međutim u medicini postoji opšti konsenzus oko toga da je korist od mamografskog pregleda značajno veća od rizika zbog zračenja. 

Objave sa Fejsbuka ocjenujemo kao lažne vijesti. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article