Kako ranije, tako ni sad: Lord Voldemort nema veze sa vakcinacijom  

160

Otvaranje Olimpijskih igara u Londonu 2012. režirao je oskarovac Deni Bojl, a u četvoročasovnoj ceremoniji bilo je svega i svačega.  

Jedan od segmenata sastojao se iz zastrašujuće džinovske figure sa kapuljačom na glavi, koja na prvi pogled može asocirati na brojne pojave. Na društvenim mrežama odavno kruži teorija, koja se ponovo pojavila, a koja aludira na to da je 2012. najavljena pandemija koronavirusa i vakcinacija. U jednoj od objava navodi se:  

Jesmo li zaboravili OTVARANJE Olimpijade u Londonu 2012. Godine…. 
Ako jeste, nađite taj video, mada sumnjam da ga igde više i ima… 
…s0t0njare ga obrisale….. 
Đavo/smrt sa pelcom u ruci došao po našu decu koja su gle čuda sama tj nema roditelja sa njima samo neke dadilje i medicinske sestre…… 
Oni žele našu decu, do je valjda više jasno….. 
Otuda onolika pelcovanja, otuda i oduzimanja dece….. 

“Đavo/smrt sa pelcom u ruci” zapravo je lik Lorda Voldemorta iz popularne knjige britanske autorke J.K. Rouling – Hari Poter. O otvaranju Olimpijskih igara u Londonu pisali smo i ranije. Istom temom bavio se i Rojters. Njihov tim tada je takođe dokazivao da se zapravo radi o Voldemortu i pojasnio:  

„Predstava nema stvarnu vezu sa koronavirusom. Ne samo da je ceremonija bila planirana osam godina prije pandemije, već se teme koje pitanja postavljaju mogu logično objasniti. Uvodnu predstavu je osmislio filmski režiser Deni Bojl kao ode britanskoj istoriji i kulturi. U drugom od tri “čina”, Bojl je odao počast nacionalnom zdravstvenom servisu ( NHS-u), koji je veoma voljena nacionalna institucija za mnoge Britance. Redosljed, koji se može vidjeti u ovom videu ceremonije za 45 minuta, sadrži stotine medicinskih sestara koje plešu i rolaju se po bolničkim krevetima. Kasnije se iz kreveta uzdižu predstave poznatih negativaca iz engleske literature. Mračna figura nalik žetelici za koju se tvrdi da simbolizuje „smrt“ u stvari je lord Voldemort – glavni antagonist J.K. Rouling knjige o Hariju Poteru.” 

Na sajtu Rojtersa moguće je vidjeti krupniju figuru Lorda Voldemorta i jasno je da u ruci ne drži iglu ili špric, već štapić i to onaj čarobnjački iz kojeg izlazi magija u svijetu J.K. Rouling. 

Cijeli snimak otvaranja Olimpijskih igara u Londonu moguće je pogledati na Jutjubu

Na ovu temu pisali su i brojni fekt-čekeri, koji su govorili o tome da je Bojl iskoristio priliku da predstavi britanski zdravstveni sistem (NHS), na koji su Britanci posebno “slabi”. Druga fotografija iz spornog posta, kako piše AFP, predstavlja:  

“Umjetnički prikaz malog djeteta koje leži na krevetu bila je referenca na Veliku Bolnicu Ormond Strit (Great Ormond Street Hospital), dječju bolnicu u Londonu čije osoblje i pacijenti su bili među plesačima.” 

Zbog svega navedenog ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article