Mark Brajan – Robotički inženjer i modna ikona, a ne NATO oficir 

308

Globalna politička polarizacija, koja je trenutno u punom zamahu, dovela je do toga da se svaka osoba, pojava ili događaj koristi u svrhu dezavuisanja javnosti, najčešće na štetu političkih neistomišljenika. Jedna takva bizarna tvrdnja ranije je kružila društvenim mrežama (1, 2, 3, 4,) a viralna je ponovo (arhivirano ovdje). Ona glasi da je Mark Brajan, muškarac poznat po svom nekonvencionalnom modnom izrazu, visoki oficir USA vojske i član komande NATO-a. Istina je daleko zanimljivija – Mark Brajan je robotički inženjer iz Teksasa koji se izražava kroz suknje i štikle, ne kao vojni strateg, već kao pionir u rušenju rodnih barijera u modi. Ova priča o čovjeku koji je izazvao modne norme, a ne ratne neprijatelje, zaslužuje da bude ispričana istinito. Pored objavljenog video snimka na kojem je Mark Brajan, stoji opis: 

“Da vas izgled ne prevari – Svi poremećaji nijesu bezazleni!!! 

Visoki oficir USA vojske i član komande NATO” 

Mark Brajan, kako su potvrdili brojni intervjui (1, 2, 3, 4, 5), je 63-godišnji robotički inženjer iz Dalasa, SAD, koji trenutno živi u Njemačkoj. Njegova ljubav prema nošenju suknji i visokih potpetica nije povezana sa njegovim zanimanjem, već je lični izraz modnog stila. Brajan je heteroseksualan muškarac, oženjen i otac troje djece, koji je počeo eksperimentisati sa ženskom odjećom kao načinom izražavanja sebe. Pored svoje karijere u robotici, Mark Brajan je i strastveni trener američkog fudbala. Jedino mjesto gdje ne nosi štikle je fudbalski teren, gdje vodi svoj tim s jednakom posvećenošću kao i u svom modnom izražavanju. 

U intervjuu za Mirror UK, Brajan je detaljno opisao kako je počeo nositi suknje i štikle na posao 2015. godine, jer mu je tradicionalna muška odjeća postala dosadna. Njegov modni izraz je podržan od strane njegove supruge, koja mu pomaže u odabiru odjeće. Brajan naglašava da njegova ljubav prema ovakvom stilu nema veze sa njegovom seksualnošću, već je jednostavno način na koji se osjeća najkomfornije. 

Mark Brajan je postao popularan na društvenim mrežama zbog svog jedinstvenog stila. Sa oko 600.000 pratilaca na Instagramu, postao je inspiracija mnogima, uključujući i neke od najvećih imena u modnoj industriji. Njegova modna avantura dovela ga je do naslovnica prestižnih magazina poput Vogue Germany i Interview Magazine, kao i do učešća na Pariškoj sedmici mode. 

Uprkos njegovoj slavi, Brajan se suočava sa kontroverzama, posebno u vezi sa njegovim stavom prema LGBTQ+ zajednici. U intervjuu za Purplehaze magazin, Brajan je objasnio kako njegov cilj nije samo degenderizacija mode, već i deseksualizacija, kako bi ljudi mogli nositi što žele bez da se njihova seksualnost dovodi u pitanje. 

Sve ove činjenice jasno pokazuju da Mark Brajann nema nikakve veze sa vojskom, NATO-om ili bilo kojom vojnom organizacijom. On je običan čovjek sa neobičnim stilom, robotički inženjer i modna ikona, a ne visoki oficir. Lažne tvrdnje o njemu su školski primjer dezinformacija koje se šire na internetu i koje treba demantovati tačnim informacijama. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu – Lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article