Nove/stare teorije o terorističkom napadu na Kule bliznakinje 

170

Dosta teorija kola o terorističkom napadu Al kaide na Svjetski trgovinski centar (STC) od 11-og septembra 2001, a neke su i dalje žive.  

Jedna od njih je i ona da je neko namjerno srušio nebodere.  

Iako stara informacija, na Fejsbuku je ponovo viralna tvrdnja: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)  

Larry Silverstein – milijarder vlasnik 47-katnog tornja broj 7 u Svjetskom trgovinskom centru u New Yorku, priznao je da je uništio zgradu eksplozivom. Uz sve dokaze i evidencije iz tajne istrage velikih banaka na Wall Streetu. Toranj 7 također je sadržavao svu dokumentaciju vezanu za N*E*S*AR*A Zakon, koji je trebao biti aktiviran tog dana. I zlato koje je trebalo osigurati. Samo prethodnog dana osigurao je zgradu na milijarde. ️U 2022. Ruski specijalci pronašli su ovo zlato u jednom od tunela obitelji Biden u Ukrajini. Bidens su u Ukrajini imali 32.000 km mreže tunela za trgovinu djecom, ljudskim organima, oružjem i drogama. 

Američki biznismen Leri Silverstin jeste uzeo pod zakup STC na 99 godina neposredno prije terorističkog napada, ali svakako nije priznao da je “uništio zgradu eksplozivom”. U pitanju je njegova izjava iz jednog dokumentarca, koja je istrgnuta iz konteksta, a u kojoj Silverstin kaže: 

„Sjećam se da sam dobio poziv od komandira vatrogasne jedinice koji mi je rekao da nijesu sigurni da će uspjeti da obuzdaju vatru, i rekao sam: „Znaš da smo imali tako strašne gubitke života, možda je najpametnije povući.’ I oni su donijeli tu odluku da se povuku i onda smo gledali kako se zgrada ruši.” 

Mediji su se već bavili ovim slučajem. Silverstinov portparol, Dara Mekvilan, za USA Today kaže

“U dokumentarcu, Silverstinova fraza “povuci” značila je povlačenje kontingenta vatrogasaca koji su ostali u zgradi… To nije imalo veze sa rušenjem zgrade.   

Prije urušavanja zgrade, Silverstin je razgovarao sa komandirom vatrogasne službe na licu mjesta, koji je rekao da nekoliko vatrogasaca radi u zgradi na obuzdavanju požara, navodi Mekvilan.  

„Silverstin je izrazio stav da je najvažnije zaštititi bezbjednost tih vatrogasaca, uključujući, ako je potrebno, da se povuku iz zgrade“, rekao je Mekvilan. 

Kao što smo već pisali, istražitelji su isključili mogućnost da su kule pale zbog eksploziva, odnosno tragovi eksploziva nijesu pronađeni. 

Dalje, Snopes je još 2016. pisao o tome da Silverstin jeste neposredno prije napada platio osiguranje za svoj ulog, ali ne dan prije kako se navodi u spornim objavama, već dva mjeseca ranije. Prema istraživanju Snopes-a na to je bio i zakonski obavezan. Kasnije je na osnovu osiguranja i kompenzovan, ali u tome nije bio sam, već se radi o grupi investitora koji su stajali iza njega.  

Kako god, Rojters je kasnije radio priču o Silverstinu, kao o čovjeku koji je na mjestu katastrofe u Njujorku automatski krenuo da revitalizuje taj dio Njujorka, a procijenjena vrijednost radova na novonastalim objektima je oko 25 milijardi dolara.  

O drugoj teoriji u spornim objavama u kojima se pominje prezime predsjednika SAD, Džoa Bajdena, čija porodica navodno u Ukrajini ima desetine hiljada kilometara tunela za krijumčarenje djece, organa i droge, kao i za skrivanje zlata, ovog puta nećemo se baviti.  

Zbog svega navedenog one dobijaju ocjene – lažna vijest i teorija zavjere.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article