Soroš je saradnik nacista – optužba je protiv sina imućnih jevrejskih roditelja iz Budimpešte koja se mogla čuti čak i od mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Ulje na vatru” ovakvim i sličnim tvrdnjama dolivaju i pojedini korisnici društvenih mreža.

“Mladi George Soros (lijevo)

George Soros” – objavila je jedna korisnica Fejsbuka tvrdeći da se na priloženoj fotografiji pored nekadašnjeg nacističkog vođe Adolfa Hitlera nalazi upravo američki milijarder Džordž Soroš.

Na fotografiji nije prikazan Soroš iz mlađih dana, već je na njoj sin nekadašnjeg istaknutog naciste Viktora Lutzea koji je služio u njemačkoj vojsci, a zabilježena je prije rata, 1920ih. Potiče iz perioda kada je Hitler želio sebe da predstavi kao “čovjeka iz naroda”, pa je prema nekim zabilješkama bila čak i jedna od zabranjenih fotografije koje se nijesu uklapale u kasniji imidž koji je nacistički vođa želio da izgradi.

Svakako, Soroš je rođen tek kasnije – 1930. godine pa se nije ni mogao naći na ovoj fotografiji.

Ovo nije prvi put da se američki milijarder dovodi u vezu sa nacistima. Pojedini korisnici društvenih mreža su ranije dijelili fotografiju mladića za koju su takođe tvrdili da prikazuje Soroša iz mlađih dana. Na njoj je zapravo bio prikazan Oskar Groning, u medijima prozvan kao “računovođa Aušvica” jer je sortirao novac oduzet od logoraša. Umro je u martu 2018. godine u 96. godini života.

Džordž Soroš je imao 15 godina kada je rat okončan, a 17 kada je 1947. emigrirao u Englesku.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article