Ne postoji aukcija za uništavanje ruskih umjetničkih djela

1477

Jedan od narativa koji prati invaziju Rusije na Ukrajinu je i navodni „obračun“ Zapada sa ruskom umjetnošću.

Iako je bilo slučajeva da zbog solidarnosti sa Ukrajinom strada i umjetnost, i kroz ovaj narativ plasiraju se neistine.

Tako je nedavno na društvenim mrežama počeo da se širi video koji se pripisuju Euronewsu a kojim se tvrdi da je njemačka aukcijska kuća organizovala aukciju na kojoj će se uplaćivati novac za uništavanje ruskih umjetničkih djela.

„Nemačka aukcijska kuća raspisala je aukciju na kojoj će biti moguće uplatiti novac za uništavanje ruskih umetničkih dela.  Na listi se nalaze slike ruskih umetnika, drevne pravoslavne ikone i rukopisi klasika. Prihod će ići „dobrotvornoj fondaciji“ koja pruža podršku Oružanim snagama Ukrajine“, tvrdi se u objavi.

Euronews je brzo demantovao da je imao bio kakav prilog na ovu temu.

„Širi se lažni video koji navodno prikazuje izvještaj Euronewsa o aukciji za rusku umjetnost. Euronews nije proizveo ovakav video. Video je lažan i da je digitalno izmijenje, koriste se  grafika i oznake Euronewsa. Takav video ne postoji na web stranici Euronewsa ili na kanalima na društvenim mrežama. “Na internetu je podijeljen lažni video koji izgleda kao prilog Euronewsa o aukciji ruskih umjetnina. Euronews nije proizveo niti objavio ovaj video”, navode iz ovog medija.

I aukcijska kuća Bolland-Marotz, koja se pominje u navodnom prilogu, uputila je publiku na saopštenje Euronewsa u kojem se jasno ukazuje da je u pitanju laž.  

„Snimak je lažan, falsifikat je. Te aukcije nema i nikada je neće biti“, navodi se u saopštenju.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.