„Nedavne“ fotografije djece Azova su iz 2015. godine

2993
azov-lazna-vijest

Ekstremno desničarski bataljon Azov tema je brojnih medija i objava od samog početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Ovaj bataljon je Gardijan još 2014. godine opisao kao „najopasnije oružje Ukrajine ali i najveću prijetnju po nju“.

Ekstremizam ovog bataljona danas služi i za stvaranje brojnih dezinformacija, poput one da bataljon ima i djecu vojnike.

„UŽAS u Ukrajini o kome međunarodna štampa ne govori: deca vojnici obučena po uzoru na ISIS! Dobio sam neke slike sinoć koje su me zaprepastile. Reč je o vojnoj obuci dece pripadnika čuvenog „bataljona AZOV“, grupe nacista koja već dugi niz godina deluje u Ukrajini i koju su promovisale i finansirale poslednje vlade u Kijevu. Slike su nedavne i nisu lažne poznate nekim rumunskim novinarima; Jozefina Paskal je rekla da ima obimniju dokumentaciju i da će danas detaljno obraditi tu temu. A ovaj horor je zaista vrhunac humanitarne katastrofe u susednoj državi“, opis je koji prati fotografiju djece u žutim „azovec“ majicama.

Fotografije su zapravo nastale još 2015. godine, a tada ih, između ostalih, objavio AP u članku naslovljenom „Djeca u ratom pokidanoj Ukrajini uče umjetnost ratovanja“.

„Članovi dobrovoljačkog bataljona Azov se bore na istočnom frontu i postali su ozloglašeni zbog svojih ekstremno desničarskih stavova. Uspostavili su dvonedjeljni paravojni program za djecu i više od 850 djece je prošlo trening kroz sedam kampova Azova širom države. Azov je formalno dio Ukrajinske Nacionalne Garde, ali je defakto privatna armija koju finansira oligarh Igor Kolomojski“, opisao je tada AP.

Dakle, nisu u pitanju djeca ratnici bataljona Azov iz aktuelnog rata u Ukrajini, već djeca koja su još prije sedam godina prolazila obuku ovog desničarskog bataljona.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article