Od početka ruske invazije na Ukrajinu, krajem prošlog mjeseca, najčešće plasirana lažna tvrdnja je da je predsjednik Ukrajine, Vladimir Zelenski napustio svoju zemlju. Išlo se čak i do toga da je to uradio prerušen u ženu. Sve to Zelenski uredno demantuje, svakodnevnim objavama video snimaka u kojima se obraća svojim građanima, susjednoj Rusiji koja neprestano oružano napada tu zemlju, ali i međunarodnoj zajednici.

Ovoga puta tvrdnja o bijegu Zelenskog osvanula je na Fejsbuk profilu Srbski Svijet:

Sezona lova na DIVLJE NACISTE

Zelenski nije u Kijevu, postoje znaci da se njegova tačna lokacija krije. Zelenski je snimio dva video snimka kako bi dokazao da je navodno bio u Kijevu, ali primećuju se neke neobičnosti: „on snima video na telefon, zatim sledi montaža i prelazak na TV kameru… slika je iza njega, ona nestaje kada se ugao promeni. Zelenski ima malo drugačiju frizuru i drugačiju dužinu dlaka na licu“. Verovatna lokacija Zelenskog je rumunski grad Brašov: korisnici sajta Flightradar skrenuli su pažnju na neidentifikovanu letelicu koja je poletela sa granice Ukrajine i Rumunije, u pratnji helikoptera Oružanih snaga Ukrajine, Moguće je, piše kanal, da avioni prevoze Zelenskog i njegov tim.

Predsjednik Ukrajine, Zelenski, je video koji je predmet analize objavio u utorak 8. marta 2022. godine, dvanaestog dana invazije i to na zvaničnoj Fejsbuk stranici. Na samom početku je snimak sa njegovog telefona, na kome se vidi spoljašnji dio zgrade predsjedništva u Kijevu, koju zatim okreće ka sebi i obraćajući se hoda do kancelarije. Tu se kadar mijenja, pa se snimak nastavlja sa kamere, što se jasno može vidjeti u objavi. Sve to prati kratak opis:

Ostajem u Kijevu. U Bankovoj ulici. Ne krijem se i ne bojim se nikoga. Koliko god  je potrebno za pobjedu u ovom našem Patriotskom ratu.

Kada jednom pogledate snimak, jasno je da nema mjesta tvrdnji iz objave da tu ima nekih „neobičnosti“. Takođe, to ne dokazuje da Zelenski nije u Kijevu, već upravo suprotno, da je u svojoj zvaničnoj kancelariji što je i pretpostavlja se, želio da dokaže tim snimkom. Kada prelistate njegov profil, nakon samo četiri dana, tačnije 12. marta vidjećete snimak iz Kijeva gdje razgovara sa novinarima o čemu su izvještavali mediji.     

Takođe, nije tačna tvrdnja da je Zelenski u Rumuniji, koja se graniči sa Ukrajinom. Iz te zemlje 10. marta se oglasilo ministarstvo odbrane o letjelici koja je pala i eksplodirala u Zagrebu. Taj dron je, kako se ističe u saopštenju, prešao rumunski vazdušni prostor na vrlo kratko vrijeme, manje od tri minuta i nastavio dalje ka Mađarskoj. Na tom sajtu, koji služi za praćenje letova, nema tvrdnje da je bespilotna letjelica poletjela sa granice Ukrajine i Rumunije u pratnji helikoptera Oružanih snaga zvaničnog Kijeva, a posebno nema pretpostavki da je „moguće da avioni prevoze Zelenskog“.

Zbog svih navedenih činjenica, ovoj objavi dajemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article