Nema dokaza da je Kijanu Rivs ikada rekao da je Kosovo Srbija

4756

Kijanu Rivs jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih holivudskih glumaca svih vremena. Osim velikih uloga u popularnim filmskim ostvarenjima, proslavila ga je njegova životna priča ali i dobar publicitet koji ga je pratio tokom čitave karijere.

Iako je Kijanu Rivs oduvijek bio tema kojom su se bavili mediji širom svijeta, njegovo ime je nedavno u objavama pojedinih portala sa naših prostora stavljeno u sasvim neobičnom kontekstu.

„KIJANU RIVS: „Srbima je nanijeta velika nepravda – KOSOVO JE SRBIJA! Ispraviće Bog tu NEPRAVDU!, naslov je teksta sa portala Aloonline.ba.

U tekstu možemo pročitati kako je navodno glumac kazao da je:

„Srbima nanijeta velika nepravda otimanjem Kosova i Metohije, ali da će Bog tu nepravdu na kraju ispraviti“.

Ovaj članak na prvo čitanje izaziva konfuziju jer nije precizirano gdje, kome i kada je glumac rekao da smatra da je Kosovo Srbija i da je Srbima učinjena nepravda.

Pretraga fotografije dovodi nas do YouTube kanala „Šokantno“ na kojem je objavljen snimak sa istom fotografijom Kijanu Rivsa kao sa portala Alo, a naslov glasi:

„GLUMAC KIJANU RIVS PORUČIO SVETU: KOSOVO JE SRBIJA!“

„Dok se holivudski superstar vozio sanset bulevarom prema moru zajedno sa svojom djevojkom, paparaci su ga primjetili i počeli da ga slikaju. Kijanu koji se kretao prema Malibuu je zaustavio automobil a onda je fotografima pokazao tri prsta, da ovo je ta slika. Nedavno je Kijanu Rivs poručio: Srbima je nanijeta velika nepravda, Kosovo je Srbija ispraviće bog tu nepravdu“, glasi navodni citat koji imamo priliku da čujemo na snimku, a isto piše i u tekstu koji je objavio Alo.

Iako na YouTube kanalu „Šokantno“ i na portalu Alo decidno tvrde da je Kijanu Rivs dao podršku Srbiji, rekavši kako je Kosovo Srbija, za takve navode ne postoji nikakav dokaz. Naime, google pretragom ne može se utvrditi kako je glumac ikada pomenuo Srbiju, a ni Kosovo u bilo kakvom kontekstu.

Ono što je gotovo sigurno poslužilo kao inspiracija za gore pomenute sporne tvrdnje jeste način na koji Kijanu Rivs pozdravlja fotografe, pokazujući tri prsta, što je opšte poznati pozdrav ljudi koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Ipak, Google pretraga nam govori da glumac taj pozdrav koristi najmane deceniju, o čemu svjedoče brojne fotografije objavljene na internetu, u šta je moguće uvjeriti se ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje.

Pojedini tabloidi išli su dotle da su 2019. tvrdili da je poznati glumac zapravo Srbin.

Uz to treba napomenuti da on nikada nije objasnio šta simbolizuje njegov pozdrav.

Kada je u pitanju fotografija Rivsa objavljena u tekstu u kojem se navodi da je dao podršku Srbiji, ona potiče iz 2020. godine.

Nijedan svjetski medij do sada nije fotografije Kijanu Rivsa na kojima pozdravlja sa tri prsta, povezao sa Srbijom. Uprkos tome, portal Alo, bez bilo kakvog izvora ili dokaza, tvrdi da je čuveni glumac govorio o Kosovu i Srbiji, a cijelu priču potkrijepljuju ne baš aktuelnom fotografijom.

Imajući u vidu sve te činjenice, članak pomenutog portala ocijenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

__

Edit: 29.10.2021.

Portal Aloonline.ba objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.