Jeftini trikovi i manipulacije fotografijom koju je N1 jasno označio kao ilustraciju

1243
cigarete-luka-bar-dezinformacije

Izvrtanje činjenica o pandemiji i vakcinaciji nekada se radi temeljno i suptilno, ali dezinformatori često pribjegavaju „providnim“ trikovima kako bi naveli korisnike društvenih mreža na pogrešne zaključke.

Mejnstrim medijima, koji objektivno izvještavaju o COVID-19 i imunizaciji stanovništva teoretičari zavjere često spočitavaju da su u službi velikih farmaceutskih kompanija, milijardera koji žele da smanje populaciju, masona i koga sve ne.

Da bi diskreditovali portal N1, proizvođači dezinformacija, ovoga puta su se poslužili očiglednom manipulacijom.

Na Fejsbuku se skoro 250 puta podijelila objava  sa dva „printskrina“, jedan sa portala N1, drugi sa kolumbijskog El Colombiano, oba iz tekstova o vakcinaciji.

Na fotografiji iz oba teksta vidimo iste žene, trudnice, u redu za vakcinaciju.

Autor objave problematizuje upravo činjenicu da se na tekstu kolumbijskog i portala iz Srbije nalazi ista trudnica.

„Evo nesto slučajno što sam primetio. Ista slika koja je koristena 27 avgusta 2021. U stranim medijama… Od jednom ta slika je u našim medijama i kako to da ova žena sto je Spankinja Kolumbijanka sta ja znam od jednom se zove Jovana. I odjednom sta to dobila srpsko Državljanstvo samo zato sto se bocnula trudna? ?. Mene nije jasno..??? Ali mi je jasno DA MEDIE MANUPULIRAJU SA LJUDIMA I DA LAŽU NAROD PO CEO BOZI DAN. I DA HI SVAKI DAN SVE VIŠE I VIŠE FATAMO U LAŽIMA… ??. I NE SMETE DA IM VJERUJETE NI 0.1%.“, tvrdi autor objave.

Naravno, objašnjenje je vrlo prosto.

Fotografija koju je iskoristio N1 jeste nastala u Kolumbiji, njen autor je fotograf AFP-a Hoakin Sariamento, i njegova fotografija se koristila u medijima širom svijeta, od LiveScience, do El Pais-a.

Fotografija koju je iskoristio El Colombiano nastala je na istom događaju, a njen autor je takođe kolumbijski fotograf Manuel Saldariaga.

Događaj na kojem je fotografija snimljena je vakcinacija u kolumbijskom gradu Medeljinu, gdje je fotografisana trudnica koja prima Fajzerovu vakcinu, što se jasno navodi u legendi ispod fotografije na LiveScience

Pri tom, portal N1 je ispod fotografije jasno potpisao AFP i njihovog fotografa Hoakina Sariamenta, i još jasnije naznačio da je u pitanju ILUSTRACIJA, čime postaje jasno da na fotografiji nije trudnica u osmom mesecu trudnoće Jovana Cvetković Lazić koja je bila sagovornica u tekstu.

Ovaj očigledan pokušaj navođenja na pogrešan zaključak ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.