Lider Svjetskog ekonomskog foruma (SEF), Klaus Švab, navodno je uhapšen. Ako je vjerovati nekim korisnicima društvenih mreža i stranim sajtovima koji šire teorije zavjere.  

U jednom postu, koji se masovno dijeli na Fejsbuku, tvrdi se: (arhivirano: ovdje

Delta Force uhićen 
Klaus Schwab.. 

Udarni tim Delta Forcea u petak je uhitio 86-godišnjeg osnivača Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) Klausa Schwaba nakon smrtonosne borbe vatrenim oružjem koja je započela na utvrđenim vratima njegova imanja od 8000 četvornih metara i šest hektara u Švicarskoj, a završila u njegova spavaća soba, gdje je The deadly codger bio u krevetu, priključena na samodozirajući aparat za infuziju adrenokroma, rekao je izvor iz ureda generala Erica M. Smitha za Real Raw News. 

Pretragom na internetu nije moguće doći do informacije da je Švab uhapšen. Bar ne kod nekog od relevantnih medija, jer bi takva informacija odjeknula. Izvor na koji se poziva u objavi je Real Raw News, sajt za koji u Poynter institutu kažu da redovno objavljuje “fantastične, lažne priče sa viralnim naslovima”. 

Iako se ne može doći do relevantne informacije da je uhapšen, kolege iz fekt-čeking svijeta su u posljednjih 24 sata dokazivale i to da Švab nije hospitalizovan. Lead stories je dobio odgovor od portparola SEF-a:

“Ove tvrdnje su potpuno neosnovane. Zdravlje profesora Švaba je odlično. Poput mnogih istaknutih pojedinaca i organizacija, on i Svjetski ekonomski forum na meti su narativa zavjere, kao i kampanja dezinformacija.”

Iako se ovaj odgovor odnosi direktno na Švabovo zdravlje, on se može iskoristiti i za teoriju da je uhapšen.

Zbog nedostatka dokaza, kao i zbog samog izvora od kojeg je ova informacija potekla, objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article