Dezinformacije o smrti Kejt Midlton, uprkos njenom javnom obraćanju 

254

Uprkos tome što se britanska princeza od Velsa, Kejt Midlton, javno oglasila i kazala da je podvrgnuta preventivnoj hemoterapiji nakon što joj je dijagnostifikovan rak, pojedini profili na društvenim mrežama ne prestaju sa širenjem dezinformacija i teorija zavjere o njenom zdravstvenom stanju. 

Tako se recimo na nalozima srpske Hype televizije na društvenoj mreži Treds, kao i na Fejsbuku 8. aprila pojavila vijest: 

“Ljudi, Kejt je umrla tokom operacije”. 

Pomenuti profil na Tredsu prati skoro 13 hiljada pratilaca, a na Fejsbuku više od 16 hiljada. 

Prije svega, Midlton je operisana u januaru ove godine, a dva mjeseca kasnije se, kako smo već kazali, obratila javnosti, što nam samo po sebi govori da su apsurdne tvrdnje da je ona preminula tokom prethodno izvršene operacije. 

Ovim tvrdnjama se u trenutku kada su mediji spekulisali o tome šta je razlog nestanka britanske princeze iz javnog života, a neposredno prije njene objave da boluje od raka, bavio i News Week, ukazujući da je ova informacija potekla sa Tik Tok naloga “jennalee2017”. Autor te objave je citirao navodnu izjavu advokata Kejt Midlton, izvjesnog Džefrija koji je iznio sumnju da princeza nije živa. 

Osim što sumnju u tačnost te informacije izaziva ostali sadržaj koji se dijeli na pomenutom Tik Tok nalogu, uglavnom konspirativne prirode, u vezi britanske kraljevske porodice, advokat Dežfri je vrlo izvjesno fiktivni karakter. 

Članovi kraljevske porodice nemaju svoje individualne advokate – pa je to slučaj i sa Kejt Midlton. Umjesto toga, porodicu zastupa Džerad Tirel, iz britanske advokatske kancelarije Harbotl i Lues. 

Naš portal se i ranije bavio sličnim tvrdnjama, koje su bile viralne na društvenim mrežama da je princeza Kejt navodno žrtvovana u iluminatskom ritualu, koje smo ocijenili kao teoriju zavjere. 

Kejt i Vilijam su se posljednji put javno obratili povodom tragedije u Sidneju koja se dogodila prije nekoliko dana kada je šest ljudi ubijeno, dok je 12 povrijeđeno u napadu nožem u tržnom centru. 

Objave dobijaju ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article