Nezvanične, ali lažne vijesti o rezultatima popisa 

1103

Prognoziranje rezultata popisa stanovništva počelo je prije nego i sam proces popisivanja građana. Predikcije o rastu nacionalnih zajednica neizostavna su tema na društvenim mrežama i Telegram grupama u šta su se čitaoci mogli uvjeriti kada su u nacionalističkoj grupi „Bunt“ objavljeni navodni podaci dobijeni „na uzorku u Nikšiću“. Tada su u toj grupi objavljeni navodni procenti izjašnjavanja o nacionalnosti i jeziku.  

Slične prognoze, doduše sa navodima o rastu drugih nacionalnih zajednica, objavljene su i na stranici Rožaje Vijesti.  

„Nezvanično saznajemo da će broj nacionalnih “muslimana” na ovom popisu biti u odnosu na popis iz 2011. godine duplo lošiji. Bošnjački korpus bilježi značajn rast. Srpski će ostati na sličnim procentima sa prošlog popisa. Što se tiče Hrvata, Roma i Albanaca neće biti procentualno većih odstupanja. Crnogorci će biti ubjedljivo najbrojniji narod u Crnoj Gori“, navodi se u objavi. 

Redakcija Raskrinkavanja pitala je MONSTAT da li se u ovoj fazi može znati rezultat popisa po nacionalnoj strukturi i da li su u pitanju lažne vijesti. Iz MONSTAT-a su nam odgovorili potvrdno na drugi dio pitanja – da je objava lažna vijest.  

„Objavljivanje rezultata popisa definisano je Članom 30 Zakona o popisu: Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa. Statistički podaci se smatraju preliminarnim (podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka) sve dok su predmet redovnih revizija“, naveli su iz MONSTAT-a. 

„Konačne rezultate Uprava za statistiku će objaviti prema godišnjem planu zvanične statistike i kalendaru objavljivanja statističkih podataka. Shodno citiranom članu zakona preliminarni rezultati popisa biće objavljeni najkasnije do 28 januara i to broj stanovnika, domaćinstava I stanova po naseljima, jednicama loklane samouprave i za Crnu Goru. Dakle, u ovoj fazi nije moguće znati rezultate popisa i radi se o lažnim vijestima“, kazali su za Raskrinkavanje.  

Dakle, prije nego krene obrada podataka nije moguće znati rezultate popisa i objava stranice Rožaje Vijesti dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article