Pojedinci u Crnoj Gori, a i neki van nje, moglo bi se reći, uživaju u prebrojavanju i sa nestrpljenjem čekaju rezultate popisa.  

Neki su toliko nestrpljivi da sprovode paralelne „mini-popise“ za medij koji je označen kao kontrolisan od vlasti Vladimira Putina. Sa takvom etiketom objavljeno je koliko je koga, koliko ljudi želi dogodine na Lovćen i slične, za kvalitetan život građana, esencijalne stvari. „Buntovnici“, čiji se bunt završava pred političkim i religijskim institucijama „uzorkuju“ popis i šire lažne vijesti. 

Fejsbuk stranice iz Rožaja „nezvanično saznaju“ koga će biti više a koga manje. Jedini je problem što i jedni i drugi predviđaju rast „svojih“, pa se može desiti da kad se saberu procenti izađemo preko 100 odsto.  

Preko ograde se iz susjedstva budno prati i prognozira ko će a ko neće priznati popis, a sagovornici im predviđaju rezultate. Oni koji upozoravaju da se iz drugih država miješaju u proces pozivaju ljude iz drugih država da isti proces komentarišu. I to pojedince koji su javno podržali određene politike i kandidate na izborima, da nas upozore da je ovaj popis pitanje održivosti samostalne države Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.  

Istoričari i komentatori svega iz komšiluka bi da nakon rezultata popisa gase fakultete u drugim državama, kolega mu odgovara da nema šanse i da neće biti asimilovan.  

Treći kolega im, reklo bi se, po cijeli dan razmišlja o popisu u Crnoj Gori i poručuje – svi ste vi takozvani.  

Nekima je popis u isto vrijeme i nebitan i prebitan dok drugi iz arhive vade riječi Amfilohija Radovića o brojnosti nacija prije 1918. nastavljajući tako krug lažnog narativa o popisivanju nacionalnosti u doba kad se ono nije dešavalo.  

Otpakovale su se „piši-briši“ olovke i a pa se čak i poziva  na radikalna rješenja – prekid utakmice jer ne vjerujemo sudiji.  

Sve to dok nam podaci jasno ukazuju je stanovnika sve manje da niko ne brine o demografiji. Može se popis produžiti i do ljeta, nestaće nam brzo materijala za popisivanje, neće imati ni ko da se konvertuje ni ko da se popne na Lovćen dogodine.