Nacionalistička grupa “Bunt je stanje duha”, koja na Telegramu ima oko 90 hiljada pratilaca, podijelila je navodne rezultate s početka popisa iz Nikšića. U postu na Telegramu, a koji se pojavio i na Fejsbuku, kaže se: 

Rezultati dosadašnjeg popisa iz Nikšića od juče. Uzorak je mali, ali tamo im nema bošnjaka i albanaca. 
Ukupno popisanih: 2016 (prema popisu iz 2011. grad Nikšić ima preko 50.000 stanovnika) 
 
Nacionalnost:  
Crnogoraca 1165 – 57.8% 
Srba 779 – 38.6% 
Ostalih 72 – 3.5% 

Jezik:  
Srpski 1077 – 53.4% 
Crnogorski 859 – 42.6% 
Ostali 76 – 3.8% 

*2011. U Nikšiću se 2011. 63% izjasnilo kao Crnogorci, a svega 25% kao Srbi, dok je srpskim reklo da govori 45% a crnogorskim 44% 

Iz Monstata su nakon upita Raskrinkavanja demantovali ove tvrdnje: 

“Uprava za statistiku sa indignacijom odbacuje navode koji se komuniciraju u javnosti da se rezultati popisa mogu objaviti od strane bilo koga osim od Uprave za statistiku. 

Naime, na određenim društvenim mrežama su se pojavili navodni rezultati popisa po nacionalnoj strukturi, četvrti dan od početka popisa tj. u toku procesa prikupljanja podataka, što je statistički apsolutno nemoguće. U prilog tome govori i činjenica da se prikupljanje podataka vrši putem papirnih obrazaca i tek nakon završenog popisivanja uslijediće unos podataka u softver namijenjen unosu i obradi podataka.” 

Iz Monstata je dodatno pojašnjeno da će preliminarne rezultate popisa objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article