Popis bez popisa: Rakovićevo neutemeljeno nacionalno prebrojavanje

967

Nacionalno prebrojavanje i podizanje međuetničkih tenzija glavne su aktivnosti pojedinih „analitičara“ koji svoje mjesto nalaze pred kamerama i diktafonima onih medija koji podržavaju njihove ideje.

Jedan od takvih je i Aleksandar Raković koji se u beogradskim i prosrpskim medijima u Crnoj Gori redovno bavi prebrojavanjem građana u Crnoj Gori, nametanjem nacionalnog identiteta, i sličnim aktivnostima koje su u službi podjela i podizanja tenzija.

Najsvježiji primjer je Rakovićeva tvrdnja iznijeta za TV Tanjug, a koju su prenijeli portali Borba i IN4S, da su Srbi većina u Crnoj Gori.

U tekstu naslovljenom: „Raković: Srbi su već sad većina u Crnoj Gori“ navodi se:

„Istoričar dr Aleksandar Raković izjavio je danas za TV Tanjug da su Srbi već sada većina u Crnoj Gori jer se 40% građana Crne Gore u ovom momentu izjašnjava da su Srbi po narodnosti. S tim u vezi, Raković je rekao da će Srbi na sledećem popisu u Crnoj Gori sigurno biti relativna većina po narodnosti i apsolutna većina po maternjem jeziku“.

Odakle Rakoviću ovi, navodni podaci, o nacionalnom izvještavanju, nejasno je.

Ono što je jasno da svakako to nisu zvanični podaci. Ono što je takođe poznato je da popis stanovništva u Crnoj Gori nije vršen još od 2011. godine.

Prema tom popisu, u Crnoj Gori najviše ima Crnogoraca – 45 procenata, dok je Srba 29 odsto.

Dodatno, istraživanje CEDEM-a, sprovedeno prije manje od 4 mjeseca, pokazalo je da bi se 46,3 odsto građana Crne Gore se izjasnilo kao Crnogorci, a 32,8 odsto kao Srbi.

S obzirom na to da popis u Crnoj Gori nije sproveden, odnosno da je u parlamentu tek pokrenuta procedura usvajanja Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, jasno je da tvrdnja da se 40 odsto građana Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi po narodnosti nema nikakvo utemeljenje zbog čega smo ove objave ocijenli smo kao lažne vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.