Novi tekst, ista dezinformacija: 1909. se nije izjašnjavalo o nacionalnoj pripadnosti 

696

Nebrojano puta do sada smo čuli da su Srbi početkom 20. vijeka činili gotovo cjelokupno stanovništvo na teritoriji Crne Gore, da Crnogorci kao nacija gotovo da nijesu ni postojali, a pro-srpski orijentisani pojedinci, razni analitičari i njima bliski mediji kao dokaz za te tvrdnje poturaju rezultate popisa iz 1909. godine. 

Portal In4s je još jednom aktualizovao taj narativ, objavljujući izjavu glavnog urednika tog medija Gojka Raičevića koja datira još od 2018. godine. 

“Gojko Raičević: “Nestanak Srba u Crnoj Gori po popisima sa 94.38% u 1909. godini na 1.78% 1948. godine!”, glasi naslov teksta objavljenog 11. novembra na portalu In4s. 

U daljem tekstu koji je podijelilo više korisnika i stranica na Fejsbuku, se navodi: 

“Na popisu stanovništva u Knjaževini Crnoj Gori 1909. godine 94.38% stanovništva se izjasnilo kao Srbi. 

Odlukom komunističkih vlasti za vreme Inforbiroa 1948. godine termin državnosti je postao dominatan nad nacionalnim, pa je takvom adminsitrativnom odlukom broj Srba u Crnoj Gori smanjen na svega 1.78%”. 

Na ove tvrdnje samo se osvrtali više puta. 

Činjenice i dalje govore smo jedno –  1909. godine na popisu nije postavljeno pitanje o nacionalnosti.  

U Uputstvu za izvršenje popisa stanovništva i domaće stoke navedena su pravila za sprovođenje popisa i informacije o podacima koji se prikupljaju. 

U tom dokumentu koji je Ministarstvo unutrašnjih djela izdalo 21. marta 1909. godine ne spominje se pitanje o nacionalnosti, već je evidentirano državljanstvo i vjeroispovijest pojedinaca.  

Rezultati popisa iz iz te godine su objavljivani u Glasu Crnogorca koji je izdat u decembru naredne, 1910. godine. U 3. broju Glasa Crnogorca, objavljenom 15. januara 1911. godine, dostupni su podaci o broju stanovništva u varošima, bez stranaca. 

Prvi popis u okviru kog je zaista postavljeno pitanje nacionalne pripadnosti sproveden je u socijalističkoj Jugoslaviji 1948. godine.  
 
Tekst portala In4s ocjenjujemo kao lažnu vijest.   

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article