Tužbu protiv Netanjahua podnijeli pojedinci, a ne država Turska

425

Turska je podnijela tužbu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua – glasi vijest koja je odjeknula u regionalnim i domaćim medijima. 

Portali Sputnik Srbija, RT Balkan, Informer, 24 Sedam, BN Portal, Srbi na okupu, Srbin info, Vijesti Srpske, Pcnen prenijeli su dalje u tekstu da je Turska podnijela tužbu Međunarodnom krivičnom sudu protiv Netanjahua, optužujući ga za genocid u Pojasu Gaze. 

Ista informacija dospjela je i na društvene mreže, uz dokument za koji korisnici društvenih mreža navode da je tužba. (1, 2, 3, 4, 5

Dokument koji kruži društvenim mrežama jeste vjerodostojan, a tužbu je objavio bivši poslanik vladajuće turske Partije pravde i razvoja, Metin Kulunk, ujedno i jedan od njenih podnosioca. Osim Kulunka, tužbu su Glavnom tužilaštvu u Istambulu podnijeli i advokati Mukahit Birinci i Burak Bekiroglu i to sa zahtjevom da se ona pošalje Međunarodnom krivičnom sudu. 

“U prijavi koju su Kulunk, Birinci i Bekiroglu podnijeli Glavnom javnom tužilaštvu Istanbula za upućivanje Međunarodnom krivičnom sudu, Netanjahu se tereti da je pred očima svjetske javnosti počinio ratne zločine, zločin genocida i zločin protiv čovječnosti. 

U prijavi se navodi da Netanjahu masakrira sve ljude u Gazi, uključujući bebe, djecu, žene i civile, kako bi ostvario zamišljenu mapu cionističke strukture”, prenijela je turska agencija Anadolija. 

Dakle, tužbu su podnijeli pojedinci, a ne Republika Turska kako se to navodi u spornim objavama, što je moguće potvrditi potvrditi na osnovu skenirane verzije tužbe koji se dijeli na internetu. 

Brojni turski mediji su izvijestili da je prema posljednjim dostupnim informacijama Glavno javno tužilaštvo Istanbula uputilo tamošnjem Ministarstvu pravde zahtjev da se izraelskom premijeru Netanjahu sudi za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom. 

Upitno je šta će biti epilog tužbe koju su podnijeli Kulunk, Birinci i Bekiroglu, jer, kako pojašnjavaju pravni eksperti, Turska ne može zvanično da podnese tužbe Međunarodnom krivičnom sudu.  

Razlog? Turska nikada nije ratifikovala Rimski statut kojim je uspostavljen taj sud, samim tim nema mogućnost da podnese tužbu.  

Zbog činjenice da Republika Turska nije podnijela tužbu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog genocida u Pojasu Gaze, već pojedinci, kao i da je neizvjesno da li će Ministarstvo pravde Turske uputiti tu tužbu Međunarodnom krivičnom sudu, jer nema pravnu mogućnost, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 23.11.2023.

Portal RT Balkan objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 29.11.2023.

Portal BN objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article