novinarka-bbcja

Novinarka BBC-ja, Debra Džejms, preminula je u 40. godini, nakon više od pet godina borbe protiv raka crijeva. Omiljena među britanskom publikom, Džejms je bila poznata protagonistkinja u borbi protiv kancera. Ipak, njena smrt nije zaustavila dezinformatore da za to okrive vakcinu protiv koronavirusa.

U jednom postu koji je preveden na naš jezik navodi se:

Počivaj u miru Deborah James sa BBC-a. Evo ona je u eteru primila znate šta. Mnogi fanovi su bili oduševljeni što je ona dobila vakcinu i znali su da će biti OK. Pa, ona nije OK. Ona je mrtva sa jedva 40 godina. Upravo je umrla.

U snimku se vidi kako je, sada već pokojna, Džejms primila vakcinu i to u januaru prošle godine. Ona je identičan snimak objavila na svom Tviter nalogu. U postu je još rekla:

Hvala @royalmarsden and @NHSEnglandLDN – tako sam uzbuđena što se pojavila vakcina i za ekstremno klinički ranjive poput mene. Plačem od sreće. Ovako izgleda nada za sve nas…

U saopštenju porodice Debre Džejms povodom njene smrti navodi se:

Sa dubokom tugom saopštavamo da je preminula dama Debra Džejms; najnevjerovatnija žena, ćerka, sestra, mama. Debra je danas preminula mirno, okružena porodicom. Debra, koju će mnogi od vas znati kao “Bowelbabe”, bila je inspiracija i mi smo nevjerovatno ponosni na nju i njen rad i posvećenost dobrotvornim kampanjama, prikupljanju sredstava i njenim beskrajnim naporima da podigne svijest o raku koji je dotakao toliko života.

Novinarka BBC-ja podijelila je sa publikom srceparajuću posljednju kolumnu u maju. Tada je poručila:

Ne radi se o nedostatku pristupa najnovijim modernim ljekovima – ne radi se o tome da se osjećam teško zbog toga što nisam mogla imati operaciju koja će mi spasiti život – već jednostavno imam izuzetno težak rak u izuzetno teškom dijelu tijela koji čak i današnje najsavremenije tehnologije i tehnike ne mogu da izliječe.

Džejms je, dakle, bila svjesna da je ishod neizbježan i o tome je javno govorila. To dalje dovodi do zaključka da vakcina nije razlog njene smrti, već teška i duga bolest.

Zbog jasnih dokaza da novinarka BBC-ja nije preminula zbog komplikacija sa vakcinom protiv koronavirusa, a što se pokušava nametnuti kao narativ pomenutom objavom, ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article