Makron nije stao na stranu Rusije i nije kritikovao Zapad

1877
makron-putin

Francuska televizija France 2 prošle sedmice emitovala je dokumentarac pod nazivom “Predsjednik, Evropa i rat” u kojem su autori filma dobili pristup svakodnevnim aktivnostima predsjednika Emanuela Makrona. Između ostalog, u filmu se našao i razgovor u kojem Makron priča sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, četiri dana prije invazije Ukrajine.

Ruska strana je žestoko reagovala povodom objavljivanja tog razgovora optužujući Francusku za kršenje diplomatske etikecije, a reagovali su i dezinformatori i razgovor pokušali da istrgnu iz konteksta.

U postu koji je objavljen na Fejsbuku stoji naslov:

U tekstu VPportala se dalje navodi:

U isječcima iz dokumentarca takve tvrdnje ne postoje. Razgovor Makrona i Putina može se naći na internetu.

Ukratko prepričano, Makron pokušava ubijediti Putina da sjedne za sto sa Ukrajincima, da smiri separatiste i oružane snage koje su u tom momentu bile na ukrajinskoj granici, kao i da izdejstvuje sastanak Putina sa predsjednikom SAD, Džozefom Bajdenom. Ali, do tog sastanka nije došlo jer je invazija krenula četiri dana kasnije. U razgovoru Makron kaže:

Putin odgovara da je u principu saglasan.

Makron nije niti jednom pomenuo, kamoli kritikovao, ostale svjetske lidere, ili one koji se u spornom tekstu nazivaju “anglosaksoncima” zbog navodne želje za uništenjem Rusije.

U tekstu se navodi i da je Makron na meti zapadnih kolega jer održava kontakt sa Putinom.

Na jedno njegovo obraćanje reagovala je i ukrajinska strana. Makron je tada rekao:

Makron je još dodao:

Iz svega navedenog je jasno da Makron nije potpuno promijenio stranu, već da je pokušao i da pokušava da smiri strasti i Putina i Rusiju dovede za pregovarački sto.

Pritom, nigdje do sada nije eksplicitno napadao ili kritikovao SAD ili Veliku Britaniju, koji možda potpadaju pod kategoriju “anglosaksonci”.

Zbog toga, ova informacija dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article