Makron nije stao na stranu Rusije i nije kritikovao Zapad

2412
makron-putin

Francuska televizija France 2 prošle sedmice emitovala je dokumentarac pod nazivom “Predsjednik, Evropa i rat” u kojem su autori filma dobili pristup svakodnevnim aktivnostima predsjednika Emanuela Makrona. Između ostalog, u filmu se našao i razgovor u kojem Makron priča sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, četiri dana prije invazije Ukrajine.

Ruska strana je žestoko reagovala povodom objavljivanja tog razgovora optužujući Francusku za kršenje diplomatske etikecije, a reagovali su i dezinformatori i razgovor pokušali da istrgnu iz konteksta.

U postu koji je objavljen na Fejsbuku stoji naslov:

Makron POTPUNO PROMENIO STRANU! Osudio svetske lidere koji NAPADAJU Rusiju

U tekstu VPportala se dalje navodi:

Iako je francuski predsednik, Emanuel Makron, podržao sankcije protiv Rusije, on se uzdržao od snažne retorike napada na Rusiju. On je osudio “anglosaksonske” lidere zbog otvorenih želja za uništenjem Rusije, što je objavljeno u isečcima iz nedavnog dokumentarca.

U isječcima iz dokumentarca takve tvrdnje ne postoje. Razgovor Makrona i Putina može se naći na internetu.

Ukratko prepričano, Makron pokušava ubijediti Putina da sjedne za sto sa Ukrajincima, da smiri separatiste i oružane snage koje su u tom momentu bile na ukrajinskoj granici, kao i da izdejstvuje sastanak Putina sa predsjednikom SAD, Džozefom Bajdenom. Ali, do tog sastanka nije došlo jer je invazija krenula četiri dana kasnije. U razgovoru Makron kaže:

Vladimire, iskreno, za mene su diskusija u pravom okviru i izbjegavanje tenzija apsolutni preduslovi. Ono što mi je važno i zaista tražim to od tebe je – da situaciju stavimo pod kontrolu. To je prvi stub. Računam na tebe mnogo…

Imam prijedlog da organizujemo sastanak u narednih nekoliko dana u Ženevi između tebe i predsjednika Bajdena. Razgovarao sam sa njim u petak veče i pitao ga da li mogu da iznesem ovaj prijedlog. Rekao mi je da prenesem da je on spreman. Predsjednik Bajden razmišlja o načinima da se zaista situacija smiri, da uzme u obzir vaše zahtjeve i da se jasno odredi prema pitanju NATO-a i Ukrajine.

Putin odgovara da je u principu saglasan.

Makron nije niti jednom pomenuo, kamoli kritikovao, ostale svjetske lidere, ili one koji se u spornom tekstu nazivaju “anglosaksoncima” zbog navodne želje za uništenjem Rusije.

U tekstu se navodi i da je Makron na meti zapadnih kolega jer održava kontakt sa Putinom.

Na jedno njegovo obraćanje reagovala je i ukrajinska strana. Makron je tada rekao:

“Ne smijemo ponižavati Rusiju, da bi onog dana kada borbe prestanu ,mogli izgraditi izlaz kroz diplomatiju.” Dodao je i da je ubijeđen da je uloga Francuske da bude medijator.

Makron je još dodao:

“Mislim i rekao sam mu (Putinu) da pravi istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe, za istoriju.”

Iz svega navedenog je jasno da Makron nije potpuno promijenio stranu, već da je pokušao i da pokušava da smiri strasti i Putina i Rusiju dovede za pregovarački sto.

Pritom, nigdje do sada nije eksplicitno napadao ili kritikovao SAD ili Veliku Britaniju, koji možda potpadaju pod kategoriju “anglosaksonci”.

Zbog toga, ova informacija dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article