Nuklearna katastrofa za koju niko nije čuo

299

Katastrofa, zaključavanje, farmakomafija… Čarobne riječi, koje za tili čas mogu stvoriti paniku na društvenim mrežama, a neinformisane korisnike Fejsbuka natjerati da povjeruju i u najluđe teorije zavjere. 

A da ne bi baš kao i dezinformatori plasirali samo teoriju, kroz post koji je bio viralan na Fejsbuku demonstriraćemo kako to u praksi izgleda. 

„Danas 25.11.2023. se dogodila eksplozija na nekoj od francuskih nuklearnih elektrana. Digao se radioaktivni oblak koji treba da pokrije Evropu, kao priprema za 15.12.2023. kada se planira novo zaključavanje stanovništva. Ogledaće se u povećanom broju ljudi sa problemima tiroidne žlezde i grlom, pa i težim oboljenjima.” 

U nastavku se može pročitati da je švajcarska vojska već podijelila kalijum jodid tablete, te da će se ostale Vlade oglasiti kad kontaminacija dostigne svoj maksimum.  

Zdrava logika i radoznalost su nas natjerali da odmah provjerimo ove informacije, ali vijest o eksploziji u francuskoj elektrani nije bilo moguće pronaći nigdje na internetu.  

Na zvaničnoj stranici francuske uprave za nuklearnu bezbjednost (arhivirano ovdje) nisu objavljene nikakve vijesti o eksploziji koja se navodno dogodila 25. novembra, a  Međunarodna agencija za atomsku energiju (arhivirano ovdje) nije izvijestila ni o čemu sličnom.  

Kolege iz bosanskog Raskrinkavanja su takođe provjerile ove tvrdnje i zaključile da se na mapi, na stranici Evropske komisije koja prikazuje monitoring radioaktivnosti životne sredine u realnom vremenu, može  vidjeti da između 25. i 26. novembra nije zabilježena značajno povišena radijacija u Francuskoj u odnosu na period od 23. do 24. novembra. U oba slučaja zabilježeni nivoi bili su u granicama nižih vrijednosti.  

Visoke vrijednosti radioaktivnosti nisu evidentirane ni u ostatku Evrope između 25. i 26. novembra. 

Uzimajući u obzir navedeno, te činjenicu da na internetu nije moguće pronaći nijednu jedinu informaciju o katastrofi planetarnih razmjera, ovoj objavi dajemo ocjenu Lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article