Meso proizvedeno u laboratorijama je novi koncept u prehrambenoj proizvodnji, i dalje kontroverzan, uz otpor mnogih koji nisu pristalice te inovacije.  

Na društvenim mrežama se nedavno dijelio i video uz tvrdnju da se u laboratorijama proizvodi i brokoli, te da je u to povrće ubrizgan grafen oksid.  

Autori objava dodatno navode da iza tog projekta stoji američki biznismen Bil Gejts. (1, 2, 3, 4

“Mutanti i među biljkama. Veštački proizvodi čika Bilija: brokoli, veštačka biljka proizvedena u laboratorijama. To je jedan od proizvoda koje čika Bili naziva zdravim. Sudeći po ponašanju ove biljke, možemo pretpostaviti da je ispunjena grafen oksidom. Bolje rečeno nadopingovana, da vrcka u tanjiru”. … 

Pa tog idiota stvarno netko treba ubiti. Umjetni proizvodi Billa Gatesa: brokula, umjetna biljka proizvedena u laboratorijima. To je jedan od proizvoda koje Bill Gates naziva zdravim. Sudeći prema ponašanju ove biljke, možemo pretpostaviti da je napunjena grafen oksidom”, neki su od komentara na društvenim mrežama. 

Video je bez osnove povezan sa osnivačem kompanije Majkrosoft, Bil Gejtsom. 

Na osnovu obrnute skrinšota iz videa to i dokazuje. 

Naime, video je izvorno objavljen 4. decembra  na Ju Tjub kanalu  pod nazivom “Providing for the community”. 

U opisu tog kanala istaknut je link vebsajta koji otkriva da je autor videa umjetnik Rasel Kameron koji je isti video objavio i na svom Instagram i Tik Tok nalogu. 

Snimak je nastao u okviru umjetničkog projekta “Lab Banana”, a na profilima Kamerona su dostupni i drugi video snimci u kojima su različiti predmeti i namirnice bile predmet njegovog interesovanja. 

Pretragom imena ovog umjetnika dolazimo do kratke biografije u kojoj je Kameron predstavljen kao “samouki umjetnik iz Njujorka čiji su radovi opisani kao emotivno mračni i donekle uznemirujući”. 

Dakle, tvrdnja da video koji se dijeli na društvenim mrežama prikazuje brokoli nastao u laboratoriji, u koji se ubrizgava grafen oksid, te da je posrijedi projekat Bila Gejtsa je netačna. 

Snimak je preuzet sa naloga umjetnika iz Njujorka. Iako u opisu tog videa na njegovim nalozima nije detaljnije opisan proces obrade, ono što znamo jeste da zasigurno nema veze sa tvrdnjama korisnika društvenih mreža. 

Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article