Od algoritma do piramida: Kako je AI ‘dokumentovala’ staroegipatsku gradnju 

95

U moru bizarnosti kojima, nažalost, svjedočimo na društvenim mrežama, već neko vrijeme se može vidjeti nešto što već na prvi pogled izaziva sumnjičavo vrćenje glavom prosječnog posmatrača. Radi se o fotografijama za koje oni koji ih dijele tvrde da prikazuju autentične slike izgradnje egipatskih piramida, navodno snimljene 2600. godine prije nove ere (1, 2) (arhivirano ovdje: 1,2

Ova fotografija prije 6000 godina prikazuje gradnju prve piramide 

Međutim, čak i jednostavnim istraživanjem je lako dokazati da ove slike nisu ono što im tvrde da jesu, već su zapravo generisane uz pomoć alata za vještačku inteligenciju. 

Pogledom na ovu fotografiju u prvom trenu postaje očigledno da nešto nije u redu. Prvo smo opsežnim pretragama po internetu pokušali pronaći autentični izvor ove slike, ali nismo uspjeli. Tvrdnja da slika potiče iz 2600. pne takođe nije u skladu sa istorijskim činjenicama. 

Prije svega, potrebno je naglasiti da fotografija kao takva nije postojala u vrijeme izgradnje piramida u Egiptu. Prva uspješna fotografija je napravljena tek u 19. vijeku, kada je 1816. francuski izumitelj Nicéphore Niépce na mjesto mutnoga stakla stavio fotoosjetljiv materijal, nastao je prvi aparat za fotografisanje, na principu kojega rade današnji aparati (1, 2), dok se izgradnja piramida odvijala mnogo ranije, između 2550. i 2490. pne, a što se lako može utvrditi na svim ozbiljnijim izvorima informacija, kao što je na primjer National geographic

Pored toga, jasno je da je vizual na ovoj slici neobičan i izgleda kao da je generisan pomoću vještačke inteligencije. Testiranjem slike kroz alate koji identifikuju korištenje vještačke inteligencije, otkrili smo visoku vjerovatnoću da je ova slika stvarno kreirana na taj način. 

Iako bismo svi željeli da se vizuelno uvjerimo u proces izgradnje ovih veličanstvenih, a mističnih građevina, moramo konstatovati da su tvrdnje o autentičnosti slike koje kruži društvenim mrežama na kojoj je izgradnja egipatskih piramida – neistinita.  

Ovoj objavi dajemo ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article