Jedna slika, drugi zvuk: Izjava portparolke Bijele kuće je fabrikovana 

75

Na društvenim mrežama se pojavio video snimak sa pres konferencije Bijele kuće, u kojem je navodno zabilježena šokantna izjava portparolke Karin Žan-Pjer o ulozi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ukrajine u Drugom svjetskom ratu. (1, 2, 3

“Press-sekretarka Bijele kuće rekla je da su SAD, zajedno sa ukrajinskim saveznicima, pobijedile Hitlera i borile se protiv Staljina. Ona je ovu izjavu dala kao odgovor na novinarsko pitanje zašto se SAD ne bore protiv manifestacija ukrajinskog nacizma. Ovo je novonormalno; ovako prepisuju istorijske knjige”, piše u Fejsbuk objavi. 

Na snimku koji traje 28 sekundi, novinar postavlja pitanje portparolki Bijele kuće zašto SAD nisu osudile “nacističke demonstracije u Ukrajini”. 

Na snimku se čuje kako Žan-Pjer odgovara da su “SAD i njihovi ukrajinski saveznici udružili snage u borbi protiv represivnih režima Hitlera i Staljina”, te da je to razlog zašto su SAD posvećene podršci Ukrajini. 

Obrnuta pretraga skrinšota iz videa pokazuje da je video prikaz autentičan, međutim zvuk nije. 

Da je došlo do editovanja originalnog snimka jasno je i na “prvi pogled” ukoliko posmatramo pomjeranje usana portparolke Bijele kuće. 

Originalni video snimak dostupan je na Ju Tjub kanalu Bijele kuće, a zabilježen je 7.maja. 

Novinar koji se vidi u kratkom isječku sa te konferencije je dopisnik novina The Independent koji izvještava iz Bijele kuće, Endru Fajnberg

Prvi dio snimka sa Fejsbuka je zapravo isječen iz izvornog videa, koji je moguće vidjeti od 18:40. U tom dijelu konferencije, dopisnik postavlja pitanje koje nema veze sa Ukrajinom, već se osvrće na situaciju na Bliskom istoku. 

Nakon toga, u videu na Fejsbuku su iskorišteni kadrovi portparolke Bijele kuće iz drugog dijela konferencije, što je moguće zaključiti na osnovu gestikulacije. 

U originalnom video, od 25:43 minuta, Žan Pjer odgovara drugom novinaru na pitanje o NATO alijansi. 

Portparolka Bijele kuće uopšte nije spomenula Hitlera ili Staljina tokom pres konferencije, niti je u sličnom kontekstu spomenula odnos SAD-a i Ukrajine, što potvrđuje i transkript dostupan na zvaničnoj stranici Bijele kuće. 

Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article