Papa Franjo dao je intervju za jedan švajcarski medij u kojem je rekao da “vjeruje da su najjači oni koji vide situaciju, misle o ljudima i imaju hrabrosti da podignu bijelu zastavu i pregovaraju”. Na to je dobio odgovor od ukrajinskog šefa diplomatije, Dmitra Kulebe, da je ukrajinska zastava plavo-žuta i da se pod njom rađaju, umiru, pod kojom će prevladati, te da drugu zastavu neće podići.  

Iz Papinog kabineta kasnije je saopšteno da on ne poziva Ukrajinu da se preda, već da pregovara. 

S obzirom na iznenadnu poruku Pape, krenule su i dezinformacije. Na društvenim mrežama pojavila se papina fotografija sa podacima, uz navode: (1, 2

Papa je pozvao Ukrajinu da se preda Rusiji, a Ukrajina je odgovorila dodavanjem pape na svoju listu ubistava. 

Papa je pozvao Ukrajinu da se preda Rusiji, a Ukrajina je odgovorila dodavanjem Pape na svoju listu mrtvih. 

Na prvu je moguće zaključiti da je fotografija postavljena na ukrajinskom sajtu Myrotvorets, o kojem smo nedavno pisali. Naime, nakon intervjua novinara Takera Karlsona sa predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, pojavila se informacija da je Karlson na ukrajinskoj listi za odstrijel. Karlson se zapravo našao u bazi Myrotvorets-a u odjeljku gdje se nabrajaju navodni neprijatelji Ukrajine. Karlson je zapravo u toj bazi još od ranije.  

Na Myrotvorets je trenutno moguće ući, ali ne i u odljeljak gdje je Karlson i, navodno, Papa. Međutim, daljom pretragom, dolazi se do jednog teksta iz avgusta prošle godine, gdje se autori bave istom fotografijom.  U njemu se još kaže da se radi o ruskoj propagandi, te da su iz Myrotvorets-a dobili informaciju da Papa nije u bazi.  

Kako navode kolege iz Politifact-a, Myrotvorets je desničarsko propagandno glasilo i funkcioniše još od 2014. Saznanja do kojih je njihov tim došao govore da nema dokaza da je sajt povezan sa aktuelnom ukrajinskom vladom. Dakle, jedan sajt ne predstavlja stav cijele ukrajinske vlade, kako se može zaključiti iz pomenutih objava.  

S obzirom na to da trenutno nije moguće pristupiti sajtu, u dijelu gdje su navodni neprijatelji Ukrajine, nije moguće ni provjeriti da li je Papa Franjo tamo. Ali, pomenuta fotografija je već bila u etru prije više od pola godine, daleko prije Papinih komentara o “bijeloj zastavi”.  

Sve navedeno dovodi do toga da sporne objave dobiju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article