Izraelski istoričar, Juval Harari, gostovao je kod Stivena Kolbera kako bi promovisao svoju novu knjigu. Kako ovoga čovjeka već neko vrijeme prate teorije zavjere, isto je bilo i ovog puta. Njegovo izlaganje na temu vještačke inteligencije (AI) pogrešno je interpretirano.  

U regionalnim medijima i na Fejsbuku dijele se navodi poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) 

Harari: Veštačka inteligencija će donositi odluke i govoriti ljudima šta treba da rade 
Visoki zvaničnik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) poručio je celom svetu da će veštačka inteligencija (AI) uskoro donositi sve „velike odluke“ umesto njih dok će naređivati… 

“Visoki zvaničnik Svetskog ekonomskog foruma (derpe Harari-WEF) poručio je celom svetu da će veštačka inteligencija (AI) uskoro donositi sve „velike odluke“ umesto njih dok će naređivati “ ljudima „šta da rade“. – da li se ovaj kabal zapitao šta je smisao njegove zamisli sa tzv. Veštačkom inteligencijom kao nečim što će upravljati životima ljudi? Nije! Jer njihov cilj je zatupljivanje i kontrolisanje mase a ne individualno ostvarenje čoveka kao božjeg i prirodnog bića! Čovek mora prepoznati zlo a ono se na žalost primećuje na svakom  koraku! 

Međutim, Harari nije rekao da će AI donositi odluke i govoriti ljudima šta treba da rade. Pritom, kako smo već pisali, on nije “visoki zvaničnik Svjetskog ekonomskog foruma” niti “desna ruka Klausa Švaba”, kako smo mogli čitati ranije.  

On jeste govorio na nekoliko događaja na SEF-u čiji je čelnik Švab, ali njegova portparolka negirala je da je on ikada sreo Švaba, da je bio zaposleni ili član nadzornih tijela SEF-a. 

Na drugoj strani, gostovanje kod Kolbera prošlo je u dijalogu oko AI, koji je tekao ovako:  

Kolber: „Tako da sam spreman za velike mašine koje donose velike odluke programirane od strane drugara sa saosjećanjem i vizijom. „Spreman sam da nam mašine kažu šta da radimo. Jesi li ti?”  

Harari: „Ne baš”, odgovorio je Harari. “Izuzetno je opasno prepustiti moć nečemu što ne razumijemo.” 

… „Jedina stvar koju treba znati o AI, najvažnija stvar koju treba znati o AI, to je prva tehnologija u istoriji koja može sama da donosi odluke i može sama da kreira nove ideje.  Ljudi to upoređuju sa štamparskom presom, sa atomskom bombom. Ne, potpuno je drugačije.” 

U jednom od spornih postova, u tekstu na portalu Nulta tačka, prevod nije baš najprecizniji. Ali, svakako, upoređivanjem sa Hararijevim gostovanjem, koje je dostupno na Jutjubu, jasno je da nije rekao da će AI donositi odluke umjesto ljud i naređivati im. Plus, kao što smo već pisali, Harari nije visoki zvaničnik SEF-a.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.   

In this article