Nova fotografija, stara satira: Ken nije trudan 

163

Barbie fenomen opčinio je svijet nakon filmskog ostvarenja u kojem glavnu ulogu igra Margo Robi. Ružičaste boje je prifalilo, a najpoznatija lutka na svijetu dobila je novi život. Kako na filmskom platnu, tako i od postanka, Barbie u stopu prati Ken. O njemu pišemo sada, a pisali smo i krajem prošle godine, kao i sredinom 2022.  

Naime, na društvenim mrežama kruže fotografije na kojima se može vidjeti kao da je lutak Ken trudan. Objave prate navodi poput: (1, 2, 3) 

Stigao je i taj dan!!! Ken je trudan!! Barbie ubada jako!!! 

Novi svjetski poredak… 
Doduše, meni je ovakav stomak kad se najedem… možda Ken nije trudan , možda se samo najeo 

Trudni Ken nije stvaran. Djelo je vještačke inteligencije (AI). Obrnutom pretragom dolazi se do naloga the.forbidden.toys na Instagramu, gdje je ova fotografija objavljena 26. oktobra 2023. U opisu se jasno navodi da je u pitanju AI, uz heštegove kao što je #midjourney, što je AI alat o kojem smo pisali. Na ovo su ukazale i kolege iz Delfija

Ken nije ni ranije bio trudan 

Kao što smo već pisali iz dva navrata, Ken nije bio trudan ni prije.  

Ranije se radilo o satiričnom osvrtu satiričnog sajta The Babylon Bee, koji o sebi kaže:  

“Babylon Bee je najbolja svjetska satirična stranica, potpuno nepogrešiva u svim svojim tvrdnjama o istini. Pišemo satire o hrišćanstvu, politici i svakodnevnom životu”. 

The Babylon Bee je objavio trudnog Kena 2022 na Jutjubu, a zatim i na Fejsbuku godinu kasnije.  

U međuvremenu, Rojters je stupio u kontakt sa kompanijom Mattel, koja proizvodi Barbie i Kena iz koje su dobili odgovor:  
 
“Trudna muška lutka nije Mattel-ov proizvod.” 

Da li je taj trudni Ken inspirisao ovog ili šta je u pitanju, to ne znamo. Poznato je samo da je trudni Ken koji se širi društvenim mrežama, a za kojeg nije jasno naznačeno da se radi o satiri, izazvao lavinu negativnih komentara.  

Ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article