Papa nije produkt nacističkog projekta, niti ima fotografiju sa Hitlerom

160
papa-franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve,  papa Franjo nebrojeno mnogo puta našao se na meti teoretičara zavjere, a nerijetko i kao predmet širenja lažnih vijesti. 

Širok je spektar neistina koje su se dovodile u vezu sa Papom, bilo da je riječ o pandemiji kovida, ratu u Ukrajini, svjetskom poretku, ljudskim pravima itd.. 

Ovoga puta Papa se povezuje sa nacističkom ideologijom i to na krajnje bizaran način. 

Naime, na fejsbuku je podijeljena fotografija na kojoj se navodno nalazi nekadašnji nacistički lider iz 20. vijeka, Adolf Hitler i dječak,  za kojeg autor tvrdi da je Papa Franja. 

„Projekt lebensborn, nacisti su imali svoj program uzgoja… Papa Franjo kao i svi ostali “svjetski vođe” su iz ovog uzgojnog programa.. Merkel, Obama, Tereza Mej itd itd.. samo kažite / njih… Konačno ste shvatili kako ste sposobni povezati talke, zar ne?“, opis je fejsbuk posta (arhivirano ovdje) u kojem je objavljena pomenuta fotografija koja prikazuje Hitlera sa djetetom, pored čijeg lica je Papina fotografija iz djetinjstva, sugerišući da je upravo riječ o njemu. 

Vjerodostojnost pomenute slike, tačnije njenog opisa, upitna je i bez mnogo istraživanja, a nakon pretrage iste nedvosmisleno se da zaključiti da je u pitanju manipulacija koja ima za cilj atak na ličnost poglavara Rimokatoličke crkve. 

Najveći dio fotografije je orginalan, ako izuzmemo lice dječaka u kvadratu koje je naknadno dodato, a koje pripada Papi iz doba kada je bio dijete

Kada je riječ o slici na kojoj primjećujemo Hitlera sa nepoznatim djetetom, pretragom dolazimo do važnih detalja koji sugerišu da je ona nastala 1934. godine, dakle, u vrijeme kada Papa Franja nije bio ni rođen. 

Na popularnom sajtu za fotografije – Gettyimages objavljena je predmetna fotografija Hitlera uz opis: 

„Adolf Hitler 1889-1945, njemački nacistički vođa, viđen kako stoji s mladim članom Hitlerove omladine 1934. (Foto: Fotografija 12/ Universal Images Group preko Getty Images)“ 

Nadalje, uočavamo neke detalje od kojih se izdvaja onaj vezan za nastanak slike – januar 1934. godine. 

Da je slika nastala 30-ih godina 20. vijeka možemo pročitati i na sajtu  Album-online

Sa druge strane, podaci o rođenju Pape su javno dostupni i transparentni, te tako ne ostaje prostor za najmanju dilemu o tome da li je pomenuta fotografija zaista mogla nastati u datom periodu. 

Na internetu nigdje nije moguće pronaći dokaz o navodnoj vezi Pape sa nacizmom, kao ni trag koji bi mogao potvrditi da poglavar katoličke crkve ima sliku sa ozloglašenim diktatorom. 

Osim toga, sporna slika na kojoj su Hitler i nepoznati dječak, poslužila je kao naslovnica knjige objavljene 2003. godine, koja govori o usponu nacističkog lidera. 

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, nedvosmisleno se da zaključiti da ne postoji zajednička slika Pape Franje i Adolfa Hitlera, te da je fejsbuk post u kojem se to tvrdi zapravo produkt obične manipulacije. 

Upravo zbog toga, spornom postu dali smo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article