Viralna fotografija širi se internetom posljednjih dana, a na njoj – magični voz koji krstari ivicom strme litice. Komentari se broje u hiljadama, a među njima avanturisti i oni koji se plaše visine diskutuju da li bi se usudili da probaju jedno takvo putovanje.  

Mnogi se pitaju i koja je linija u pitanju, a odgovori stižu sa brojnih profila i grupa: (1, 2, 3, 4, 5) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

Scotrail je najavio ponovno otvaranje severne linije, koja se tradicionalno koristi samo tokom letnjih meseci. Ruta, od Kirkkaldija do Dandija kroz prelepu planinsku oblast Fifešir, skraćuje sate sa obalne rute. (Škotska) 

Međutim, po svoj prilici, priliku da se otisne na jedno ovakvo putovanje neće dobiti niko, jer je u pitanju animacija.  

Na Instagram profilu “therealnaturelove”, koji broji preko milion pratilaca dijeli se na hiljade objava, za koje je jasno da su kompjuterski generisane. Među njima ima još vozova, litica, postapokaliptičnih i nadrealnih kompozicija. Sami autor u opisu profila kaže da plasira “animaciju prirode”. Konkretno djelo voza koji ide liticom, a koje se širi i ostalim društvenim mrežama, objavljeno je 26-og marta i prikupilo je više od 10 hiljada komentara. 

I Snopes je obrađivao ovu temu i nije došao do podataka da jedna ovakva linija u Škotskoj postoji. U njihovom tekstu se navodi i da je fotografija voza podijeljena na nekoliko stranica, u kojima se jasno stavlja do znanja da sadržaj na njima nije 100 odsto tačan, ili da se radi o vještačkoj inteligenciji.   

Da li je u pitanju AI ili ne, za sada ne možemo sa sigurnošću reći. Ni Snopes nije došao do zaključka, jer čekaju odgovor od autora stranice.  

Svakako, ovo nije prvi put da jedna fotografija, iako sa sobom ne nosi neke teže posljedice, može zavesti veliki broj ljudi da – u nju povjeruju. To je opasnost koju sa sobom nose vještačka inteligencija i ostali kompjuterski alati, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.  

S obzirom na to da nema konkretnog dokaza da je u pitanju stvarna željeznička linija u Škotskoj, te da sve ukazuje na to da je u pitanju kompjuterski generisan sadržaj, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article