Pilotkinja koja to nije: Ko je izmislio Natašu Perakov?

3080
pilotkinja-lazna-vijest

Dezinformacije iz rata često imaju za cilj da relativizuju nasilje i ubistva. Ipak, postoje i one dezinformacije kojima se pokušava romantizovati nečije stradanje. Jedan od takvih primjera je i objava koja se masovno dijeli na Fejsbuku, a tiče se stradanja u kojem, navodno glavnu ulogu igra ukrajinska pilotkinja, Nataša Perakov.

„Nataša Perakov, prva ukrajinska borbena pilotkinja, umrla je tokom borbe“, tekst je koji prati fotografiju žene za koju se tvrdi da je Nataša Perakov.

Uz iste tvrdnje dijele se dvije različite fotografije na kojima je navodno stradala Ukrajinka.

Ipak, fakt-čekeri iz USA Today, utvrdili su da žena na lijevoj fotografiji nije Nataša Perakov. U pitanju je, što se može vidjeti i na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane, vojnikinja Olesja Vorobej, koja je pobijedila na takmičenju „Slava heroinama“, odnosno takmičenju za najljepšu ženu u vojsci. To su utvrdili i fakt-čekeri iz LeadStories.

Za ženu na desnoj fotografiji pojedinci tvrde da je foto-model, i da se njena fotografija može naći na sajtu na kojem se prodaju vojne uniforme. Pretragom na internetu nismo uspjeli naći druge podatke o Nataši Perakov, osim tvrdnji da je u pitanju pilotkinja koja je poginula u borbi protiv Ruske vojske.

Svakako, „Nataša Perakov“, nije prva borbena pilotkinja u ukrajinskoj armiji, već je to Nadija Savčenko, o kojoj je još 2016. pisao Politico

Zbog činjenica da se ne radi o pilotkinji Nataši, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article