Pilotkinja koja to nije: Ko je izmislio Natašu Perakov?

2490
pilotkinja-lazna-vijest

Dezinformacije iz rata često imaju za cilj da relativizuju nasilje i ubistva. Ipak, postoje i one dezinformacije kojima se pokušava romantizovati nečije stradanje. Jedan od takvih primjera je i objava koja se masovno dijeli na Fejsbuku, a tiče se stradanja u kojem, navodno glavnu ulogu igra ukrajinska pilotkinja, Nataša Perakov.

Uz iste tvrdnje dijele se dvije različite fotografije na kojima je navodno stradala Ukrajinka.

Ipak, fakt-čekeri iz USA Today, utvrdili su da žena na lijevoj fotografiji nije Nataša Perakov. U pitanju je, što se može vidjeti i na sajtu ukrajinskog Ministarstva odbrane, vojnikinja Olesja Vorobej, koja je pobijedila na takmičenju „Slava heroinama“, odnosno takmičenju za najljepšu ženu u vojsci. To su utvrdili i fakt-čekeri iz LeadStories.

Za ženu na desnoj fotografiji pojedinci tvrde da je foto-model, i da se njena fotografija može naći na sajtu na kojem se prodaju vojne uniforme. Pretragom na internetu nismo uspjeli naći druge podatke o Nataši Perakov, osim tvrdnji da je u pitanju pilotkinja koja je poginula u borbi protiv Ruske vojske.

Svakako, „Nataša Perakov“, nije prva borbena pilotkinja u ukrajinskoj armiji, već je to Nadija Savčenko, o kojoj je još 2016. pisao Politico

Zbog činjenica da se ne radi o pilotkinji Nataši, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article