Ambasada SAD u Moskvi nije projektovala naslovnicu Tajma

1563
naslovnica-tajma-lazna-vijest

Od početka ruske invazije na Ukrajinu jedan od narativa kojim se ona pokušava relativizovati je podsjećanje na NATO bombardovanje bivše Jugoslavije i ponavljanje da su zemlje zapada agresori. Kao dio tog narativa u medijima i društvenim mrežama dijele se fotografije i video američke ambasade u Moskvi, na koju je “projektovana” naslovnica Tajma, sa naslovom “Bringing the Serbs to heel”, odnosno, “Privođenje Srba poslušnosti”.

Pojedini mediji eksplicitno tvrde da je naslovnicu na zgradi projektovala upravo američka ambasada.

Ipak, u nekim Fejsbuk objavama tvrdi se da su Rusi projektovanjem naslovnice na američkoj ambasadi podsjetili Zapad na dvostruke aršine.

“Večeras je na američkoj ambasadi u Moskvi projektorom prikazana naslovna strana Tajmsa iz 1995. godine. Naime, na slici je prikazano bombardovanje, a kroz naslov se pravdao napad na Srbe na Palama. Rusi su ovom porukom podsetili zapad na dvostruke aršine kojim se služe. U Jugoslaviji su bombama “otvarali vrata miru”, a ruske bombe u Ukrajini su “zločinačke””, tvrdi se u opisu jednog korisnika Fejsbuka.

Da su “Moskovljani odlučili da na ovaj način odgovore”, tvrdi i tabloid Alo,

Povodom ovih tvrdnji obratili smo se Ambasadi SAD u Podgorici iz koje su nam objasnili da je u pitanju lažna vijest.

Nedavno je, doduše, u drugačijem kontekstu, istu naslovnicu objavio i tabloid Informer. Ovaj list je objavio naslovnicu Tajma dijeleći sadržaj sa društvenih mreža gdje je naslov preveden kao “Pošaljite Srbe u pakao”, što je svakako netačan prevod. Takođe, kako su utvrdili naše kolege iz FakeNews Tragača, netačno je i da je, kako je Informer objavio, naslovnica iz 1999. godine, već je objavljena 11. septembra 1995.

Zbog činjenice da američka ambasada nije na svojoj zgradi u Moskvi projektovala naslovnicu Tajma, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

__
Edit: 5.4.2022.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article