Navodno spaljivanje ruskog vojnika nema veze sa aktuelnim ratom u Ukrajini

2299
vodja-azova-lazna-vijest

Napad Rusije na Ukrajinu pokazao je da su društvene mreže i internet stranice brojnih portala prepune lažnih vijesti, dezinformacija i medijske propagande kojima se pokušava diskreditovati Ukrajina i njena odbrana od ruske agresije. U jednoj od tih objava na Fejsbuku je podijeljen članak portala „Svi Srbi u Parizu“ pod nazivom „Razapeli na krst ruskog vojnika pa ga zapalili“.

U tekstu piše da se 28. februara desio ratni zločin kada su borci bataljona „Azov“ navodno „razapeli na krst i zapalili ruskog vojnika“.

Istu informaciju objavili su Informer i Novosti.

Taj događaj nema nikakve veze sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, jer je snimak nastao ranije i već je bio dostupan u medijima.

Naime, portal IN4S je 12.juna 2021. godine objavio da je došao u posjed ekskluzivnog snimka na kome se vidi da “pripadnici  nacističkog  bataljona Azov razapinju na krst, a potom  spaljuju na lomači pripadnika Donbaskog opolčenija. Tada smo takođe analizirali ovu objavu.

O ovom video snimku se može naći i prilog emitovan 25. aprila 2015.godine na TV kanalu „Ukrstream“.tv koji sadrži izavu jednog od pripadnika vojnog bataljona „Azov“ u kome demantuje da su ubili čovjeka koji je na snimku i navodi da se na ovaj način pokušava narušiti imidž ukrajinskih dobrovoljaca i reputacija ovog bataljona.

Da je u pitanju lažna vijest koja nema veze sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini utvrdio je i portal za provjeru činjenica „Mythdetector“ koji navodi da tvrdnje da je ovaj bataljon razapeo i spalio ratnika Donbasa datiraju još iz 2015.godine, iako ne postoje dokazi koji bi to potkrijepili, te da su predstavnici bataljona negirali vezu sa ovim snimkom“.

Ko su pripadnici Azova detaljno je objasnila Aldžazira.

Kako ova objava nema nikave veze sa aktuelnim dešavanjima u Ukrajini i nema dokaza da su na snimku pripadnici bataljona Azov objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

__

Edit: 20.4.2022.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article