Riječi predsjednika Rusije Vladimira Putina osluškuje cijeli svijet, jer se često odnose na brojne važne geopolitičke teme i dešavanja.  

Posljednjih dana na društvenim mrežama (1, 2, 3, 4, 5) viralna je sljedeća tvrdnja: 

“Putin objavio: Globalni terorista, Klaus Švab je legitimna vojna meta” 

Da je izjava najvjerovatnije izmišnjena, ukazuje pretraga ključnih riječi koja vodi do veb sajta The People’s voice na čiji smo rad više puta do sada ukazivali i upozoravali da je riječ o plasiranju lažnih vijesti i dezinformacija. 

U tekstu koji je objavljen na pomenutom veb sajtu sredinom decembra navodi se da je Putin izjavio da je osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, Kluas Švab legitimna vojna meta „dok je govorio na plenarnoj sjednici 20. sastanka Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj u Sočiju”. 

Tačno je da je Putin održao govor 5. oktobra prošle godine na dvadesetom godišnjem sastanku ruskog istraživačkog centra, Kluba Valdai u Sočiju. 

Na kraju govora, ruski predsjednik je odgovorio i na nekoliko pitanja novinara.  

Na osnovu transkripta sa tog događaja i snimka cijelog govora, moguće je zaključiti da Putin nikada nije govorio o Svjetskom ekonomskom forumu, niti o njegovom osnivaču, Klausu Švabu, te da nije izjavio da je on „legitimna vojna meta“. 

Zbog činjenice da je izjava predsjednika Rusije, Vladimira Putina o Klausu Švabu fabrikovana, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article