Senzacionalizmom u obmanjivanje: Ukrajinski predsjednik je živ

363

U decembru je predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, ponovo izbio u prvi plan kao tema dezinformacija, a čemu smo imali prilike da svjedočimo od samog početka ruske invazije. Jedno vrijeme je bio “pošteđen”, ali s kraja prošle i na početku nove godine, ponovo je aktuelan.  

Informer je objavio tekst o Zelenskom, uz klikbejt naslov:  

“Gotovo, umro je…” Šok vesti o Zelenskom iz vrha Kijeva! Hitno se oglasio sekretar za nacionalnu bezbednost! 

Vijest su potom prenijeli i drugi mediji, a završila je i na Fejsbuku uz navode

Roman Kostenko je rekao da je ukrajinski lider umro…“ Šok vesti o Zelenskom iz vrha Kijeva! Hitno se oglasio sekretar za nacionalnu bezbednost! 

Ako se zanemari naslov, Informer već u uvodu teksta razjašnjava kako je ukrajinski predsjednik zapravo “umro”:  

“Sekretar komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Roman Kostenko kritikovao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog njegovog ćutanja u vezi sa predlogom zakona o novim pravilima mobilizacije. 

On je rekao da je ukrajinski lider umro kao politička ličnost i da neće moći ponovo da preuzme mesto šefa države.” 

Ako i to nije dovoljan dokaz da je Zelenski živ i zdrav, o njegovom bivstvovanju na ovom svijetu svjedoči njegova posjeta Litvaniji, gdje se sastao sa kolegom, Gitanasom Nausedom. Vijest o sastanku dvojice lidera moguće je pronaći na sajtu predsjednika Ukrajine, a objavljena je satima nakon teksta Informera i drugih. 

Zbog jasne razlike između naslova i teksta u Informeru i drugim medijima, sporne objave dobijaju ocjenu – klikbejt.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article