Pitanje međunarodnog priznanja Kosova jedna je od gorućih tema u regionu. 

Zato ne čudi veliki broj reakcija korisnika Fejsbuka na fotografiju sa konferencije Republičke izborne komisije (RIK) tokom izbornog dana – 17. decembra kada su u Srbiji organizovani parlamentarni izbori. 

Naime, iza predstavnika te institucije je u pozadini mapa Srbije, sa koje je izostavljena teritorija Kosova. (1, 2

“Gde je Kosovo? dal je moguće da ovo niko ne vidi?”, komentar je korisnika društvenih mreža.

Ova fotografije je izmijenjena. 

Na autentičnoj fotografiji Kosovo jeste unutar granica Srbije, a ona izvorno potiče od agencije Tanjug. 

Na Ju Tjub kanalu Republičke izborne komisije dostupni su snimci sa konferencija i moguće je uvjeriti se i u toj formi da mapa Srbije nije bila prikazana bez teritorije Kosova. 

Takođe, obrnuta pretraga fotografija vodi do brojnih drugih fotografija sa tog događaja koje potvrđuju vjerodostojnost fotografije. 

Dodatno, platforma za digitalnu forenziku, uz pomoću koje je moguće konstatovati da li je neki dio fotografije izmijenjen, ukazuje upravo na taj dio mape. 

Zbog činjenice da Kosovo nije uklonjeno sa mape Srbije koja se nalazila u pozadini predstavnika Republičke izborne komisije, objavi dajemo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article