Seksualno obrazovanje: Motiv iz serije nije “poziv za pedofile”

1099

U današnje vrijeme nije teško dezinformisati javnost. Potrebno je samo pogrešno spojiti dva i dva, biti umješan u izvlačenju stvari iz konteksta i manje-više imaćete popularnost na društvenim mrežama.

Na ovaj način često se plasiraju narativi da Zapad promoviše iskrivljene vrijednosti, odnosno pedofiliju.

Već smo pisali o tome da zapad ne promoviše pedofile. Međutim, to kao da nije bilo dovoljno. U novoj objavi na Fejsbuku kaže se:

Pored izlozbe u centru Bgd gde su razapeta deca iz pedofilske afere Epštajn…naravno i školskih predmeta u OŠ.

Stige i majice za decu i to u BG , TC GALERIJA u prodavnici Sinsay. Ista majica sa dve strane slikana.

Majica je poziv za pedofile, slobodno imajte sex sa edukovanom decom za to!

Imate dukseve u svim veličinama!

Sexualizacija dece je u punom zaletu!

Jedino što je tačno u ovoj objavi jeste da lanac Sinsay zaista ima pomenute odjevne predmete u ponudi. To je moguće provjeriti na jednoj od njihovih brojnih stranica. Miljama daleko od istine i što je zbilja teško procesuirati, je tvrdnja da su pomenute majice poziv za pedofile, ili da je “sexualizacija dece u punom zaletu”.

Motiv na majici potiče iz popularne serije “Sex education”, koja se prikazuje na Netfliksu. Glavni junak serije je Otis, sin seksualne terapeutkinje, a koji sa drugarima prolazi kroz razne avanture i upušta se u dijeljenje savjeta o seksu i ljubavnom životu svojim vršnjacima. Zbog svog “savjetovališta”, dobio je nadimak “Sex kid”.

U rekapitulaciji prve epizode treće sezone navodi se:

“… posljednji kadar prikazuje uništeni toalet, na kojem su ispisane riječi “Sex kid saved my life” …

Serija je do sada privukla preko 40 miliona gledalaca, BAFTA nagradu i nominaciju za Emi, vjerovatno jer se bavi srednjoškolcima i njihovom intimom, uključujući i priču o seksu. Otud i prilično direktan naziv same serije, kao i saradnja sa modnim brendovima.

Slika djeteta vezanog na zidu, za koju se tvrdi da je “razapeto dijete iz pedofilske afere Epštajn” djelo je srpske slikarke Biljane Đurđević i svakako se ne može povezati ni sa kakvim pedofilskim aferama.

Zbog jasnog porijekla motiva na navodno spornoj majici, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.