Kao redovnom korisniku interneta, malo je vjerovatno da vam promaklo neko od predviđanja Simpsonovih ili bolje rečeno priviđanja. Navikli smo da većinu sadržaja koji se dijeli na internetu sa navodima da su već prikazana u toj seriji je zapravo fabrikovan.  

Novi krug teorija o proročanstvima koja se provlače kroz razne epizode Simpsonovih počinje sa posljednjim vremenskim nepogodama koje su zadesile Dubai. (1, 2, 3, 4, 5

“Šta se desilo u Dubaiju opisali su još davno Simpsonovi u epizodi u kojoj je kroz maštovit ali donekle i realan način predstavljen geoinženjering..” 

Prva činjenica koja okupira pažnju tokom videa koji traje 30 sekundi jeste to da se nigdje ne prikazuje obilježje ili znamenitost koja se odnosi na Dubai. Dakle, osim na osnovu tekstualnog dijela objave, ne biste mogli video povezati sa glavnim gradom Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Osim toga, ovaj video je zapravo kompilacija dvije animirane američke serije. Dok je prvi kadar iz Simsonovih, od 0:02 počinju kadrovi iz jedne druge humorističke serije, American dad i traju do 0:10. 

Ove scene su preuzete iz epizode “Anchorfran”, emitovane tokom 11 sezone serije, u kojoj glavni lik Stan traži uslugu od američke CIA, obavještajne službe SAD, kako bi ih natjerao da stvore ogromnu oluju. Scene sa mašinom za hemijske tragove, avionom i vjetroturbinom pojavljuju se u toj epizodi. 

Fakt-čekeri USA Today su ukazali na sličnu video kompilaciju Simpsonovih i American dad koja je kružila na društvenim mrežama na stranom govornom području uz tvrdnju da su Simpsonovi predvidjeli i ispuštanje kemtrejlsa. 

Nakon poplava koje su pogodile Dubai, na društvenoj mreži X su se pojavile i fotografije iz serije Simpsonovi koje navodno takođe dokazuju da je ta situacija predviđena nekom od prethodno emitovanih epizoda. Osim što ta epizoda nikada nije snimljena, podijeljena fotografija je nastala zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. 

Zbog činjenice da se u videu koji se dijeli na Fejsbuku ne pojavljuju scene koje su predvidjele poplavu u Dubaiju, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article