Skupljanje lajkova: Priča o akademskom uspjehu Romkinje je plod mašte 

93

Uspjesi mladih ljudi, bilo u sportu, nauci ili nekoj drugoj oblasti uvijek su najbolji glas o nekoj državi koji najviše odzvanja. Iz tog razloga ne čudi veliki broj reakcija na dostignuće mlade Romkinje, porijeklom iz Srbije o kojoj se piše posljednjih dana na društvenim mrežama. 

Tako je više korisnika objavilo fotografiju djevojke, uz informaciju da je: (1, 2, 3, 4) 

“Romkinja Ajša Sinani poreklom iz Srbije izabrana je za stručnog saradnika Lajbnicovog instituta za neurobiologiju u Magdeburgu (Nemačka). Mlada Ajša je trenutno doktorant na studijama neurobiologiju pri univerzitetu u Magdeburgu. Ovo je veliki uspeh za romsku i srpsku zajednicu” 

Ova objava izaziva sumnju prvenstveno zbog fotografije koja ne djeluje vjerodostojno, te već na prvi pogled podsjeća na AI modele koji su sve zastupljeniji na internetu u posljednje vrijeme. 

Prva stanica za provjeru ove tvrdnje o navodnom naučnom uspjehu mlade Romkinje je naravno bio zvanični veb sajt Leibniz Instituta za Neurobiologiju u Magdeburgu. 

Osim što pretraga na pomenutom sajtu ne prikazuje rezultate za ime Ajše Sinani, njeno ime se ne nalazi na spisku osoblja Instituta, gostujućih naučnika, stipendista ili alumnija.  

Na jednoj od najsveobuhvatnijih baza naučnih radova i literature, Google Scholar, nije moguće pronaći rad čiji je autor Ajša Sinani, niti standardna Google pretraga daje rezultate o pomenutoj osobi.  

Navodni uspjeh Romkinje iz Srbije je evidentno poznat samo korisnicima društvenih mreža X i Fejsbuk. 

A razlog zbog kog njen uspjeh ne odzvanja dalje od društvenih mreža je upravo zato što je fotografija generisana vještačkom inteligencijom, a priča o njenom uspjehu sasvim izvjesno izmišljena. 

Na veb sajtu Is it AI? koji služi za digitalnu forenziku i procjenu da li je fotografija vjerodostojna ili je pak nastala zahvaljujući vještačkoj inteligenciji potvrdili smo da osoba sa fotografije koja se dijeli na društvenim mrežama zapravo ne postoji. 

Objavama dajemo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article