Krapović nije prijetio Rusiji, Borba netačno ploču u Morinju predstavlja kao rasističku

97

Članstvo Crne Gore u NATO-u nešto je š čim se dio građana, a prije svega medija, ne miri. Tako se neujednačeno gleda i na ratove devedesetih. Iako je potpuno legitimno svoje protivljenje članstvu u Alijansi izražavati javno, kao i iznositi gledišta o ratovima sve dok ne prelaze u ratno huškanje i negiranje zločina, nije legitimno to činiti kroz dezinformisanje javnosti. 

Upravo to učinio je portal Borba svojim, još jednim u nizu, neistinitim člankom o ministru odbrane Draganu Krapoviću. 

„Krapović prijeti Rusima, a pola godine nije u stanju da se ratosilja SDP-ove rasističke ploče u Morinju“, objavio je portal Borba.  

„Nakon izbora 44. Vlade Crne Gore 30. oktobra 2023. godine stvorili su se uslovi da se sramna spomen-ploča u Morinju ukloni. Međutim, prošlo je pola godine a ministar odbrane Dragan Krapović još nije smogao dovoljno hrabrosti da naredi stražarima u vojnim uniformama da se povuku sa položaja i dopuste kotorskim komunalnim službama da, u skladu sa zakonom, uklone nelegalno spomen obilježje koje vrijeđa zdrav razum i srpski narod. Nelegalnu spomen-ploču koju na bivšem vojnom objektu u Morinju 10. oktobra 2022. godine otkrili tadašnji ministri odbrane i spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić, zajedno sa hrvatskim kolegama Gordanom Grlićem Radmanom i Tomislavom Medvedom, nadležna komunalna služba je pokušala nekoliko puta da ukloni, međutim, striktno sprovođenje zakona nisu dozvoljavalji pripadnici Vojske Crne Gore“, navodi Borba u tekstu. 

Podsjećaju u i da je Uprava za inspekcijske poslove sredinom novembra prošle godine Specijalnom državnom tužilaštvu, podnijela krivičnu prijavu protiv dvojice bivših ministara zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju. Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je precizirano, povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja. 

„Umjesto što svoje NATO mišiće bilduje antiruskim izjava, Krapoviću bi bilo bolje da opozove ustajale crnogorske vojnike sa straže i iste iskoristi za obuzdavanje Rusije u baltičkom reonu. Od nepotrebnog stajanja u Morinju, samo će ispasti iz forme i neće služiti ničemu, a pred NATO-om je odlučujući period u konfrontiranju sa Moskvom“, navodi Borba. 

Prva sporna tvrdnja u tekstu je da je ministar odbrane prijetio Rusima. Borba je ranije objavljivala slične dezinformacije vezane za Krapovića kada su netačno tvrdili da je pozivao NATO da okupira region, te da šalje vojnike u Ukrajinu da ratuju protiv Rusa. Ovoga puta, Borba u svom tekstu, osim u naslovu, nigdje drugo ne pominje da je Krapović prijetio Rusiji.  

Takođe, detaljnom pretragom Krapovićevih izjava o Rusiji nije moguće doći do dokaza da je ministar zaista upućivao prijetnje.  

Najbliže ovakvoj tvrdnji je Krapovićeva izjava da bi proširenje sukoba na evroatlantsko područje moglo skupo da košta Rusiju.  

Ipak, kada se i ta izjava pogleda u širem kontekstu jasno je da nije u pitanju prijetnja.  

Krapović je na događaju Atlantskog saveza u martu rekao da evroatlansko područje nije u miru i da ne isključuje mogućnost sukoba Rusije sa Evropom i NATO-om.  

„Kao kontraudar na tu mogućnost Krapović navodi: “Da sve države i članice, naravno tu u prvom redu mislim i na Crnu Goru, moraju da rade mnogo više u smislu jačanja sopstvenih kapaciteta, pogotovo kada se radi o vojnoj industriji i ukupnoj ekonomiji država članice. Te dvije komponente bi mogle da budu ključne ukoliko budu do kraja eksploatisani. To bi pokazalo Rusiji da proširenje sukoba na evroatlantsko područje bi moglo da ih skupo košta”, kazao je Krapović.  

Dakle, ministar ni u jednom momentu nije prijetio Rusiji sukobom već je rekao da bi širenje sukoba skupo koštalo Rusiju.  

Dodatno, Borba tablu u Mornju netačno predstavlja kao rasističku.  

Sociološka definicija rasizma je; Rasizam je ideologija prema kojoj među ljudskim rasama postoje nepremostive razlike i hijerarhijski odnos. 

Dakle, to što je Borba tablu na kojoj piše: “Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branioce”,  predstavila kao rasističku – ne stoji. 

Zbog svega navedenog članak dobija objavu manipulacija činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article